Από τα ξημερώματα Πέμπτης σήμερα, μπαίνουν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα με τα μηνύματα ισχύουν τα εξής. Με τα SMS 2 (σούπερ μάρκετ) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Δεν μπορείς δηλαδή να πας στον χασάπη σου αν αυτός είναι στη Νέα Σμύρνη και εσύ μένεις στην Κυψέλη. Αντίστοιχα ο κωδικός 6 στο 13033 θα χρησιμοποιείται για μετακίνηση μόνο με τα πόδια, ή ποδήλατο, και όχι πια με αυτοκίνητο. Δεν θα μπορεί δηλαδή κανείς, σε όλη τη χώρα, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το ΙΧ ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να κάνει βόλτα με το κατοικίδιό του.Παράλληλα όπως τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη που είναι πολύ πιο μεταδοτική. Τώρα, όσον αφορά τον κωδικό 4, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις ώστε να ελέγχεται η ορθή χρήση του συγκεκριμένου κωδικού. Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, δηλαδή και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ειδικά στην περιφέρεια Λάρισας, τα μέτρα θα ξεκινήσουν το Σάββατο το πρωί, λόγω του σεισμού. 

Οπως επίσης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (σε βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας μπαίνουν η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Ολες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία διαμορφώνεται ως εξής: Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Σχολεία Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) δεν θα λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής, που θα λειτουργούν κανονικά. Στιην υπόλοιπη χώρα (κόκκινες περιοχές) αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των Λυκείων.