Η Κίνα θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για να συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Πεκίνου να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2030 και να γίνει "ουδέτερο άνθρακα" έως το 2060, σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας στην ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου. Η Κίνα ανακοινώνοντας το πενταετές πρόγραμμά της 2021-2025 που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ενημερώνει

ότι θα αυξήσει τη συνολική πυρηνική ικανότητα στα 70 gigawatts (GW) έως το τέλος του 2025. Η χωρητικότητα έφτασε τα 51 GW στο τέλος του περασμένου έτους, υπολείποντας τα 58 GW στόχος.

Ωστόσο, ο Luo Qi, ειδικός στο Ινστιτούτο Ερευνών Ατομικής Ενέργειας της Κίνας και μέλος του συμβουλευτικού δευτέρου τμήματος του κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι οι τρέχοντες στόχοι δεν ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες της χώρας για την κλιματική αλλαγή και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κατασκευές.

"Μέχρι το 2035, οι πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν θα πρέπει να φτάσουν περίπου 180 gigawatts, που αντιστοιχούν στο 5% της συνολικής χωρητικότητας", ανέφερε σε πρόταση που δημοσίευσε η κρατική κινεζική εθνική πυρηνική εταιρεία (CNNC).

Ο Gu Jun, πρόεδρος της CNNC και μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσε ότι η εταιρεία πιέζει για την «ταχεία ανάπτυξη» του τομέα και τη «μαζική κατασκευή» του σχεδιασμού αντιδραστήρων της Κίνας, γνωστού ως Hualong One.

Το πρώτο Hualong One της Κίνας ολοκληρώθηκε και συνδέθηκε στο δίκτυο πέρυσι, και σύμφωνα με αξιωματούχους της βιομηχανίας, τουλάχιστον έξι νέες μονάδες θα πρέπει να τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο για να επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας.

Ο πυρηνικός τομέας της χώρας επλήγη από μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή έργων υψηλού προφίλ, ανησυχίες για το κόστος και επιβράδυνση των νέων εγκρίσεων μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Ο ρυθμιστής ενέργειας της Κίνας αναγνώρισε τον Ιανουάριο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη «διαχείριση ποιότητας», σημειώνοντας ότι ορισμένα έργα αντιδραστήρων είχαν ξεκινήσει χωρίς επαρκή προετοιμασία.

Άλλοι εμπειρογνώμονες που παρευρέθηκαν στο κοινοβούλιο ανέφεραν ότι η Κίνα πρέπει να βελτιώσει τις επικοινωνίες με το κοινό σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας και θα πρέπει επίσης να προωθήσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη θέρμανση κατοικιών,ανακοίνωσε η  CNNC.