Την ενίσχυση της διαφάνειας στη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, προβλέπει η κοινή θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία βασίζεται σε πρόταση οδηγίας της Κομισιόν

Η πρόταση οδηγίας θα απαιτεί από τις πολυεθνικές εταιρείες και τις αυτόνομες επιχειρήσεις με συνολικά ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ σε καθένα από τα δύο τελευταία συνεχόμενα οικονομικά έτη, είτε έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε. είτε όχι, να δημοσιοποιούν με ειδική έκθεση τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν σε κάθε κράτος μέλος, μαζί με άλλα συναφή φορολογικά στοιχεία.

Οι τράπεζες απαλλάσσονται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας, καθώς είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν παρόμοια στοιχεία βάσει άλλης οδηγίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη διοικητική επιβάρυνση των καλυπτόμενων επιχειρήσεων και να περιοριστούν τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία σε αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για να είναι δυνατός ο αποτελεσματικός δημόσιος έλεγχος, η οδηγία περιλαμβάνει εξαντλητικό και τελικό κατάλογο στοιχείων προς δημοσιοποίηση.

Καταβληθέντες φόροι

Ειδικότερα, οι πληροφορίες σχετικά με τους καταβληθέντες φόρους θα περιλαμβάνουν τα εξής:

- το όνομα της μητρικής εταιρείας και, κατά περίπτωση, τον κατάλογο όλων των θυγατρικών της, μία σύντομη περιγραφή της φύσεως των δραστηριοτήτων τους και τις αντίστοιχες γεωγραφικές θέσεις τους και το χρησιμοποιούμενο νόμισμα,

- τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε βάση ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης στη διάρκεια του οικονομικού έτους φορολόγησης της εταιρείας,

- τα έσοδα που είναι: το άθροισμα του καθαρού κύκλου εργασιών, των λοιπών λειτουργικών εσόδων, των εσόδων από τόκους, εξαιρουμένων των μερισμάτων που λαμβάνονται από συνδεδεμένες επιχειρήσεις, έσοδα από άλλες επενδύσεις και δάνεια που αποτελούν μέρος των πάγιων περιουσιακών στοιχείων,

- το δηλωθέν κεφάλαιο,

- το ύψος των κερδών ή ζημιών προ φόρων εισοδήματος,

- το ποσό του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του σχετικού οικονομικού έτους από τη μητρική επιχείρηση και τις θυγατρικές της στις αντίστοιχες φορολογικές δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιούνται,

- το ποσό των συσσωρευμένων κερδών,

- το κατά πόσον οι επιχειρήσεις, οι θυγατρικές επιχειρήσεις ή τα υποκαταστήματα επωφελούνται από προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση.

Η έκθεση θα πρέπει να υποβάλλεται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία του ισολογισμού του εκάστοτε οικονομικού έτους. Η οδηγία καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να λάβουν αναβολή της δημοσιοποίησης για μέγιστη περίοδο έξι ετών. Ορίζει επίσης ποιος φέρει την πραγματική ευθύνη για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με την υποχρέωση υποβολής έκθεσης. Κάθε φορά που ένα κράτος μέλος χορηγεί απαλλαγή σε μία επιχείρηση, θα πρέπει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πληροφορίες που δεν θα δημοσιοποιηθούν και να παρέχει λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους χορήγησε αυτήν την απαλλαγή.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύει ετησίως στην ιστοσελίδα της έναν κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή, καθώς και μια σύντομη εξήγηση με τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε η απαλλαγή.

Βάσει των διατάξεων της πρότασης οδηγίας, οι πληροφορίες που αφορούν τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων θα δημοσιεύονται με τη χρήση μίας κοινής φόρμας, και θα διατίθενται δωρεάν στον διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης. Η εταιρεία θα υποχρεούται επίσης να υποβάλει έκθεση στο δημόσιο μητρώο που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή, η οποία έχει ήδη διαμορφώσει τη δική της θέση, ώστε τα δύο θεσμικά όργανα να οριστικοποιήσουν το κείμενο της νέας οδηγίας. Όπως είχε δηλώσει ο πρώην επίτροπος για θέματα φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί, όταν είχε παρουσιάσει την πρόταση, εξαιτίας της φοροαποφυγής από την πλευρά των πολυεθνικών χάνονται ετήσια έσοδα 50-70 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")