Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας άνθρακα της χώρας θα κλείσει το 2025 αντί του 2030, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας για την ΕΕ. «Το σχέδιό μας είναι να φτάσουμε το 90% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ουδέτερου άνθρακα έως το 2030», δήλωσε η Attila Steiner, την Τρίτη (2 Μαρτίου) στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Powering Past Coal Alliance.

 

Η Βουδαπέστη σκοπεύει να το επιτύχει διατηρώντας την υπάρχουσα πυρηνική της ικανότητα παραγωγής και αυξάνοντας την ηλιακή ενέργεια στα 6 GW - τρεις φορές περισσότερο από την υπάρχουσα πυρηνική ικανότητα της χώρας, δήλωσε ο Steiner.

"Τρίτον, θα θέλαμε να καταργήσουμε σταδιακά τα μπλοκ λιγνίτη του τελευταίου εναπομείναντος σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα έως το 2025 - το [884MW] Matra," πρόσθεσε, λέγοντας, λέγοντας ότι η Ουγγαρία θα επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την επανεκπαίδευση εργαζομένων άνθρακα από το κλείσιμο.

Ένα ηλιακό αγρόκτημα 200 MW σχεδιάζεται τώρα για την τοποθεσία του εργοστασίου, που δείχνει πώς η μετάβαση της καθαρής ενέργειας μπορεί να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας άνθρακα και το κλείσιμο ορυχείων με νέες ευκαιρίες, ανέφεραν οι πράσινοι αγωνιστές.

Εκτός από την Ουγγαρία, έξι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να τερματίσουν τον άνθρακα έως το 2025: Γαλλία (2022), Πορτογαλία (2022), Σλοβακία (2023), Ηνωμένο Βασίλειο (2024), Ιρλανδία (2025) και Ιταλία (2025), σύμφωνα με την Ευρώπη Πέρα από τον άνθρακα.