Μόνο πίσω από την Φιλανδία και ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η χώρα μας έχει κάνει μέχρι σήμερα μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες “πατούν” οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το “χτίσιμο” των δικτύων 5G. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία iDATE, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35,7%

Η κατέχουσα την πρώτη θέση Φινλανδία, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Μετά την Ελλάδα, στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, βρίσκονται η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη. 

Υψηλά ποσοστά όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60%, συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

  

Οι ουραγοί

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G, βρίσκονται - και αποτελεί έκπληξη για κάποιες από αυτές τις χώρες - η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Η αναρρίχηση της Ελλάδας στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης είναι πολύ σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι έναν χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών, οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.

Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σκοράρουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.

 

Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα έχει καινοτομήσει στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G ακόμη και έναντι χωρών, που είχαν μπει στη μάχη από το 2018. Θυμίζουμε ότι η δημοπρασία στην Ελλάδα αφορούσε και τις τέσσερις “μπάντες” του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz). “Η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, για την οποία υπενθύμισε πως βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία”, σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός.