Θετικά αντιμετωπίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα καταβολής αποζημιώσεων στρατηγικής εφεδρείας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που όπως προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός δίνει την ευκαιρία σε παραγωγούς ενέργειας να διαθέσουν μονάδα ή μονάδες παραγωγής σε εφεδρεία, που μπορεί με καταβολή σχετικής αποζημίωσης να αξιοποιηθεί σε ειδικές περιπτώσεις που διακυβεύεται η ευστάθεια του συστήματος. Βέβαια, με βάση τον μηχανισμό, όποια μονάδα εντάσσεται σε αυτόν δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στην αγορά. Το όλο θέμα είναι μια από τις βασικές εκκρεμότητες στην ατζέντα θεμάτων μεταξύ την ελληνικής πλευράς, της ΔΕΗ και της Κομισιόν, ενώ πρόσφατα αποσυνδέθηκε μετά και τη συμφωνία ΥΠΕΝ - Θεσμών από το ζήτημα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case)

Το θέμα συζητήθηκε δε στην τηλεδιάσκεψη με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που είχαν χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, η τηλεδιάσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι ανοικτές υποθέσεις που αφορούν ζητήματα ενέργειας ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με την εκτελεστική αντιπρόεδρο να εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μέτρα που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις υποθέσεις σε εκκρεμότητα.

Στο φόντο και των όσων έφερε στο φως και η τελευταία κακοκαιρία, ειδικά για το θέμα της στρατηγικής εφεδρείας, όπου μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί στις ευρωπαϊκές αρχές νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την ευστάθεια του συστήματος αλλά και για την υποστήριξη του αιτήματος αποζημίωσης που διεκδικεί η ΔΕΗ, ο υπουργός και η γενική γραμματέας διεμήνυσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. Μένει να φανεί εάν, εκτός από τη ΔΕΗ, που προς ώρας σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μόνη εταιρεία που εμφανίζεται πρόθυμη να διαθέσει μονάδες (λιγνιτικές) στον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, θα ενταχθεί στη σχετική λίστα και άλλος «παίκτης» και με βάση ποια διαδικασία (διαγωνισμός κ.λπ.). Η Κομισιόν, στη βάση της αρχής της «ίσης μεταχείρισης», σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει πληροφορίες για διαθεσιμότητα άλλων παραγωγών, ενώ είναι προς διερεύνηση το ενδεχόμενο να μπει και η βιομηχανία με κάποια διαδικασία στον μηχανισμό, έναντι μείωσης της κατανάλωσης (μια άλλης μορφής διακοψιμότητα).

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")