Φατίχ Μπιρόλ-ΙΕΑ: Η Πυρηνική Ενέργεια Αναπόσπαστο Μέρος της Μετάβασης σε Καθαρές Λύσεις

Φατίχ Μπιρόλ-ΙΕΑ: Η Πυρηνική Ενέργεια Αναπόσπαστο Μέρος της Μετάβασης σε Καθαρές Λύσεις
energia.gr
Τετ, 10 Μαρτίου 2021 - 09:57

"Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πυρηνική ενέργεια είναι η δεύτερη πηγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Παρέχει αδιάλειπτη υπηρεσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να παρέχει εκπομπές σε όλο τον κόσμο και αν κοιτάξετε τις οικονομίες του ΟΟΣΑ - όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη - η πυρηνική είναι η νούμερο ένα πηγή 

καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Και έτσι ισχύει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Επομένως, όταν σκεφτόμαστε την ηλεκτρική ασφάλεια, όταν σκεφτόμαστε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας, κατά την άποψή μου, η πυρηνική ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης ", δήλωσε ο Φατιχ Μπιρόλ,  Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σε κοινή δήλωση χθες, ο IEA και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σημείωσαν ότι, από το 2020 έως το 2050, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί. Ωστόσο, σε προηγμένες οικονομίες όπου η πυρηνική αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια χάνει έδαφος, με τα εργοστάσια να κλείνουν και τις περιορισμένες επενδύσεις σε νέες κατασκευές τη στιγμή που ο κόσμος απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μεταβάσεις καθαρής ενέργειας επιταχύνονται σε όλο τον κόσμο, με δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού και αυξανόμενος αριθμός δεσμεύσεων για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών γύρω στα μέσα του αιώνα.

Ο Brent Wanner, επικεφαλής του World Energy Outlook Power Sector Modeling & Analysis στο IEA, είπε στους εκπροσώπους σε σεμινάριο εργαστηρίου υψηλού επιπέδου IEA / IAEA ότι χθες η Κίνα θα έχει τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία, ενώ οι περισσότερες μονάδες Οι μακρόχρονες πυρηνικές περιοχές - η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ - αντιμετωπίζουν το τέλος της αρχικής τους διάρκειας 40 ετών. Χωρίς πολιτική υποστήριξη για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του υπάρχοντος στόλου, αυτή η τάση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, είπε.

Τα στοιχεία του IEA που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι έχει ήδη υπάρξει ανάκαμψη στις παγκόσμιες εκπομπές μετά την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% το 2020, κυρίως λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στις ταξιδιωτικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, μετά το χαμηλό του Απριλίου, οι παγκόσμιες εκπομπές ανέκαμψαν έντονα και αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 τον Δεκέμβριο.