Studio Roosegaarde - Ολλανδία: Τεχνητός Ήλιος με Υπεριώδη Ακτινοβολία "Καθαρίζει τους Δημόσιους Χώρους από τον Κοροναϊού"

Studio Roosegaarde - Ολλανδία: Τεχνητός Ήλιος με Υπεριώδη Ακτινοβολία Καθαρίζει τους Δημόσιους Χώρους από τον Κοροναϊού
energia.gr
Τετ, 10 Μαρτίου 2021 - 11:58

Το Studio Roosegaarde δημιούργησε ένα φως που χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για την απολύμανση υπαίθριων χώρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των ατόμων να προσβληθούν από το Covid-19. Το Urban Sun χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία, έναν τύπο υπεριώδους φωτός με μικρότερο μήκος κύματος που πιστεύεται ότι σκοτώνει ιούς, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

«Ο πρώτος Urban Sun στον κόσμο καθαρίζει τους δημόσιους χώρους από το κοροναϊού για ασφαλέστερες ανθρώπινες συγκεντρώσεις», υποστηρίζει το στούντιο στην ιστοσελίδα του.
Ο ιδρυτής του στούντιο Daan Roosegaarde είπε ότι στόχος είναι να καταστούν δυνατές οι δημόσιες συγκεντρώσεις για πρώτη φορά από τότε που το Covid-19 έγινε παγκόσμια επιδημία.

"Μπορούμε να εξεσφαλίσουμε χώρους έως και 99,9% χωρίς ιούς σε λίγα λεπτά, ανάλογα με τον καιρό και την τοποθεσία, οπότε η πιθανότητα να αρρωστήσει ή να μολύνει ο ένας τον άλλον μειώνεται έντονα", είπε.

Ο Roosegaarde πρόσθεσε ότι η λάμπα του θα μπορούσε να απολυμάνει τον χώρο σε σχήμα του αέρα κάτω από αυτήν σε μόλις δύο λεπτά, ανάλογα με παράγοντες όπως το ύψος.

Ωστόσο, μια έκθεση του Νοεμβρίου 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Nature επισημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 11,5 λεπτά για το φως UV-far να καταστρέψει έως και 99,9 τοις εκατό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων κοροναϊού.
Το Studio Roosegaarde ισχυρίζεται ότι το Urban Sun θα μπορούσε να κάνει ασφαλέστερες τοποθεσίες όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, σχολεία και δημόσιες πλατείες.

To σύστημα λειτουργεί εγκαθιστώντας πάνω από ένα σύστημα καλωδίων, έτσι ώστε να μπορεί να λάμψει έναν μεγάλο κώνο απολυμαντικού φωτός σε ένα χώρο κάτω.

"Ο στόχος δεν είναι να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε το εμβόλιο ή ότι δεν χρειαζόμαστε μάσκες", δήλωσε ο Roosegaarde. "Το Urban Sun δεν θεραπεύει τον κορανοϊό, αλλά επιτρέπει τις κοινωνικές συγκεντρώσεις να είναι ασφαλέστερες."