Ξεπέρασε τα 40 ευρώ ανά τόνο η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων την περασμένη Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων, ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάρει ήδη την …ανιούσα καθώς «φλέρταρε» με τα 39 ευρώ ανά τόνο. Οι …χρηματιστηριακές τιμές που καταγράφονται αποτελούν «ρεκόρ», όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν διάφορες παράμετροι, όπως είναι για παράδειγμα ο κρύος καιρός. Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας ήταν ο φόβος των ρυπαντών (μονάδες παραγωγής ρεύματος, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.) ότι εντός του 2021 θα ακολουθήσει μια τρελή κούρσα τιμών,

 

γεγονός που τους ωθεί σε αγορές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για δικαιώματα εκπομπών και να αποκτήσουν και ένα απόθεμα ασφαλείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, «στοκάρουν» σήμερα διότι όλες οι εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, με δεδομένο τον νέο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον προηγούμενο που ήταν  στο 40 %. Έτσι τρέχουν να προλάβουν πριν τα δικαιώματα φτάσουν σε …δυσθεώρητα ύψη, με δεδομένο ότι τον Ιούνιο αναμένονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομοθετικές προτάσεις για την υλοποίηση του νέου στόχου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η  αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Τι σημαίνει η αύξηση τιμών CO2 για την Ελλάδα; Με βάση το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατά μέσο όρο, εκπέμπουν περίπου 1,5 τόνο CO2 ανά μεγαβατώρα, αν η επιχείρηση αγοράσει δικαιώματα με 40 ευρώ ανά τόνο, τότε η μεγαβατώρα από λιγνίτη θα φτάσει τα 60 ευρώ δίχως να συνυπολογίζεται στην τιμή το κόστος εξόρυξης, η μισθοδοσία κλπ. Μικρότερη, αλλά σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση για τις μονάδες φυσικού αερίου.

Και επειδή η αγορά λειτουργεί σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία,  οι αυξημένες τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θα περάσουν σταδιακά και στα  τιμολόγια των τελικών καταναλωτών, ειδικά σε εκείνα της βιομηχανίας στην υψηλή τάση, τα οποία  περιλαμβάνουν ρήτρα CO2 που υπολογίζεται βάσει της μέσης τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων των προηγούμενων μηνών.

Πάντως, υπάρχει και μια θετική οπτική καθώς η άνοδος των τιμών του Χρηματιστηρίου Ρύπων θα εμπλουτίσει τα ταμεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Κι αυτό διότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον περασμένο Δεκέμβριο το 78% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 πηγαίνει υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Η ανακατανομή των πόρων από τους πλειστηριασμούς είχε γίνει για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό.