Αμφιβολίες και διχογνωμίες προκαλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της επίτευξης του στόχου για μείωση των εκπομπών ρύπων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλείται να πάρει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των βιομηχανιών για διατήρηση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 και στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων. Η Ε.Ε. μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός συνοριακού μηχανισμού προσαρμογής του άνθρακα, όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 για τις βιομηχανίες, που καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να παρουσιάσει το σχέδιο της

 

για την εισφορά στο πλαίσιο του συνοριακού μηχανισμού, με τις Βρυξέλλες να επιθυμούν να βρουν μια «χρυσή» τομή ώστε να αποφευχθεί μια «έξοδος» επιχειρήσεων από την Ε.Ε., θέλοντας να αποφύγουν το κόστος των CO2. Ήδη υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το σχέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Αρκετοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη του στόχου μείωσης των αερίων θερμοκηπίου για το 2030, ο οποίος θα πρέπει να  περιλαμβάνει όπως αναφέρουν δράσεις στον αγροτικό τομέα και τις μεταφορές. 

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σημείωσε πως «ο ενωσιακός μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα είναι μέρος της «πράσινης» συμφωνίας και μια από τις προτεραιότητες της Κομισιόν. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο για ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ εγχώριων και ξένων παραγωγών της Ε.Ε. σε συγκεκριμένα τμήματα της βιομηχανίας μας τα οποία αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση στα περιβαλλοντικά κριτήρια και τους κλιματικούς στόχους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εφαρμογή του μηχανισμού δεν θα υπονομεύσει την ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και δεν θα επικαλύπτει επίσης τους υπάρχοντες μηχανισμούς και θα είναι συμβατός με την ΠΟΕ», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.  Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και διαφανή συνοριακό μηχανισμό προσαρμογής του άνθρακα που θα βασίζεται σε αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και θα έχει σαν στόχο την πραγματική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας από την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε χώρες με μικρότερη κλιματική φιλοδοξία». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τόνισε ακόμα πως «ο μηχανισμός θα πρέπει να συνδυαστεί με τη σταδιακή απόσυρση των δωρεάν δικαιωμάτων στη βιομηχανία με στόχο τον εκμοντερνισμό της και την παγκόσμια πρωτοπορία. Ο μηχανισμός θα πρέπει να επεκταθεί και πέρα των τομέων που καλύπτονται από το ETS και να αφορά και τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με σημαντικό αποτύπωμα λόγω μεθανίου αλλά και τις μεταφορές», ανέφερε μεταξύ άλλων.