ΗΠΑ: Νίκη για Μπάιντεν, το Κογκρέσο Ψήφισε το Πακέτο των $ 1,9 τρισ για Τόνωση της Οικονομίας

ΗΠΑ: Νίκη για Μπάιντεν, το Κογκρέσο Ψήφισε το Πακέτο των $ 1,9 τρισ  για Τόνωση της Οικονομίας
energia.gr
Πεμ, 11 Μαρτίου 2021 - 09:58

Το νομοσχέδιο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 έχει ξεπεράσει το τελικό εμπόδιο στο Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το τεράστιο σχέδιο οικονομικής βοήθειας 220-211 την Τετάρτη  χωρίς την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων.

Έχοντας ήδη περάσει από τη Γερουσία, το πακέτο ανακούφισης κατευθύνεται τώρα στο γραφείο του κ. Μπάιντεν για να υπογραφεί.

Αυτό το έκτο νομοσχέδιο ανακούφισης Covid-19 είναι μια σημαντική νομοθετική νίκη για τον κ. Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με όλους εκτός από έναν Σώμα Δημοκρατικούς να ψηφίζουν υπέρ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο «αφορά στο να δοθεί η ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους - οι βασικοί εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι που έχτισαν αυτήν τη χώρα, οι άνθρωποι που κρατούν αυτήν τη χώρα - μια ευκαιρία μάχης», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

Αργότερα ορκίστηκε να μοιραστεί οποιοδήποτε πλεόνασμα εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως αφού διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα εμβολιαστούν. "Εάν έχουμε πλεόνασμα, θα το μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο", είπε.

Τι υπάρχει στο λογαριασμό;

Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει εφάπαξ άμεσες πληρωμές αξίας 1.400 $ για αποστολή στους περισσότερους Αμερικανούς.

Επεκτείνει τις εβδομαδιαίες πληρωμές παροχών ανέργων ύψους 300 $ έως τον Σεπτέμβριο.

Διαθέτει επίσης 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια στο άνοιγμα του σχολείου, 49 δισεκατομμύρια δολάρια για εκτεταμένες δοκιμές και έρευνες Covid-19, καθώς και 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διανομή εμβολίων.

Μια πρόταση για αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού από 7,25 $ σε 15 $ ανά ώρα έγινε ένα κρίσιμο σημείο στη Γερουσία και δεν το έκανε στην τελική έκδοση του νομοσχεδίου.

Ποιος το υποστήριξε;

Το πακέτο ήταν ευρέως δημοφιλές στους Αμερικανούς.

Μια δημοσκόπηση του March Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ που ρωτήθηκαν εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του 41% των Ρεπουμπλικάνων.

Οι δημοκράτες - που ελέγχουν και τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου με στενά περιθώρια - σε μεγάλο βαθμό συγκολλήθηκαν και κατάφεραν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που είχε αρχικά προταθεί.

Όταν ανακοίνωσε το λεγόμενο Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης τον Ιανουάριο, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «μεγαλώσει» για να ενισχύσει την οικονομία που υπογράφει.

Η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας της Αμερικής σε έναν αιώνα έχει αφήσει περισσότερους από 527.000 ανθρώπους νεκρούς και πάνω από 29 εκατομμύρια μολύνθηκαν.

Η ανεργία αυξήθηκε στα ύψη τον τελευταίο χρόνο, με τρέχον ποσοστό 6,2%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ποιοι αντιτάχθηκαν;

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αντιτάχθηκαν στο ύψος της βοήθειας. Ζήτησαν να είναι μικρότερο και πιο στοχευμένο διάφορα στοιχεία του πακέτου, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης ότι οι έλεγχοι διέγερσης δεν θα πρέπει να απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν χάσει εισόδημα τον τελευταίο χρόνο.

"Οι δημοκράτες του Σώματος έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσποίηση ενότητας", δήλωσε ο ηγέτης του Σώματος των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι στο βήμα πριν από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε ότι ήταν το πιο ακριβό ενιαίο νομοσχέδιο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Joe Biden πάντως μόλις σημείωσε την πρώτη του νομοθετική νίκη. Τώρα που το νομοσχέδιο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Covid έχει την έγκριση του Κογκρέσου, η νέα κυβέρνηση θα έχει χρήματα για την καταπολέμηση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Το θέμα είναι πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά θα τα διανείμει η ομάδα του Biden και κατά πόσο η βοήθεια θα συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό της επιτυχίας της πρώτης θητείας της.

Εάν το ρεκόρ των δαπανών ενισχύσει την οικονομία ο πρόεδρος θα μπορούσε να αποκομίσει τα πολιτικά οφέλη ενός αναζωογονημένου έθνους. Και επειδή οι Δημοκρατικοί θέσπισαν τη νομοθεσία χωρίς τη βοήθεια των Ρεπουμπλικανών, μπορεί επίσης να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό κόλπο στις προσεχείς εκλογές.

Ο μονομερής χαρακτήρας του νόμου, ωστόσο, κοστίζει. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλέον πάει στα κομματικά τους χαρακώματα, και η υψηλή αρχική ρητορική του Μπάιντεν για μια νέα εποχή συνεργασίας φαίνεται μια μακρινή μνήμη.

Λόγω διαδικαστικών ελιγμών, οι Δημοκρατικοί μπόρεσαν να περάσουν το νομοσχέδιο του Μπάιντεν με το Covid με απλή πλειοψηφία. Οι μελλοντικές νομοθετικές προτεραιότητες σχεδόν σίγουρα θα απαιτήσουν κάποια στήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτό το τεράστιο πακέτο ανακούφισης, το οποίο παρέχει ρεκόρ ποσών υποστήριξης για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Οι δημοκράτες έχουν πολλή δουλειά να κάνουν αν θέλουν και άλλες τέτοιες νίκες.