Η ενεργειακός γίγαντας της Ιαπωνίας Marubeni Corp ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 και προωθεί τον στόχο του 2030 να μειώσει κατά το ήμισυ την καθαρή ικανότητα παραγωγής άνθρακα από το επίπεδο του 2018 στο 2025. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι ιαπωνικές εταιρείες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους

για απομάκρυνση από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, εν μέσω μιας αυξανόμενης ώθησης για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε όλο τον κόσμο και για να ταιριάξει με μια φιλόδοξη δέσμευση της κυβέρνησης να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Το 2018, η Marubeni υποσχέθηκε να μειώσει την καθαρή της ικανότητα παραγωγής άνθρακα στα 1,5 gigawatts (GW) έως το 2030 από περίπου 3 GW εκείνη τη στιγμή για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η εταιρεία στοχεύει τώρα στην επίτευξη του στόχου 1,5 GW έως το 2025 και περαιτέρω μείωση της χωρητικότητας σε 1,3 GW έως το 2030, ανέφερε σε δήλωση. Η τρέχουσα χωρητικότητα είναι περίπου 2,6 GW.

Η Marubeni είπε ότι δεν θα αναπτύξει νέο έργο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Ωστόσο, σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης από την κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πρόσθεσε.

Ο στόχος της Marubeni για καθαρή εκπομπή 2050 θα επιτευχθεί χωρίς τη χρήση πιστώσεων άνθρακα και την εμπορία άνθρακα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας