Το πακέτο αμοιβών του CEO της Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, μειώθηκε κατά 42%, φτάνοντας στα 7 εκατομμύρια δολάρια το 2020, καθώς, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, η εταιρεία αναγκάστηκε να περικόψει, για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να περικόψει τα μερίσματα που διανέμει στους μετόχους της, μετά την κατάρρευση των κερδών της

Ο Van Beurden, ο οποίος κατά την έναρξη της θητείας του το 2014 πέτυχε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell, ηγείται τώρα της αγγλο-ολλανδικής εταιρείας μέσω μιας στροφής προς μορφές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών έως το 2050.

Το άνευ προηγουμένου χτύπημα στον τομέα της ενέργειας πέρυσι λόγω της πανδημίας, που ώθησε για ένα διάστημα τις τιμές αναφοράς του πετρελαίου των ΗΠΑ σε πτώση, ανάγκασε τη Shell να μειώσει το μέρισμα της για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έπεσε πέρυσι, τα κέρδη της Shell μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των δύο τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι μετοχές της έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο από τη δεκαετία του 1990.

Η συνολική αμοιβή του Van Beurden για το 2020 ήταν 5,8 εκατομμύρια ευρώ (6,93 εκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της την Πέμπτη.

Το 2019, η αμοιβή του Van Beurden είχε επίσης μειωθεί κατά 51%. Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BHP Andrew Mackenzie θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος διαδεχόμενος τον Charles Holliday, ο οποίος παραιτήθηκε στις 18 Μαΐου αφού ήταν στη θέση αυτή για έξι χρόνια.

Ο Mackenzie πιθανότατα θα ηγηθεί της αναζήτησης τα επόμενα χρόνια για τον διάδοχο του van Beurden.