Την Έναρξη Εργασιών Κατασκευής στη Μονάδα 3 του Πυρηνικού Σταθμού του Ακκούγιου Κήρυξαν με Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν και Πούτιν

Την Έναρξη Εργασιών Κατασκευής στη Μονάδα 3 του Πυρηνικού Σταθμού του Ακκούγιου Κήρυξαν με Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν και Πούτιν
energia.gr
Πεμ, 11 Μαρτίου 2021 - 18:06

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στην τρίτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού του Ακκούγιου, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνας στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν στην εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης. Το έργο του πυρηνικού σταθμού Ακκούγιου βασίζεται σε διακυβερνητική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2010.

«Πριν από τρία χρόνια ρίξαμε το πρώτο σκυρόδεμα στη μονάδα Akkuyu NPP 1 και σήμερα κάναμε το ίδιο στη μονάδα 3», ανακοίνωσε χθες η ρωσική κρατική εταιρεία στο Twitter, προσθέτοντας ότι η άδεια κατασκευής για τη μονάδα 4 αναμένεται να εκδοθεί αργότερα εφέτος από την τουρκική ρυθμιστική αρχή.

«Τέσσερεις μονάδες NVER-1200 θα εξασφαλίσουν το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Αυτή η επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι τα πυρηνικά μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικά σε όλο τον κόσμο», τονίζει η Rosatom.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Πρώτα απ 'όλα, συγχαίρω όλους εσάς για την έναρξη ενός νέου σημαντικού σταδίου στην υλοποίηση ενός κοινού ρωσικού-τουρκικού έργου μεγάλης κλίμακας - την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Ακκούγιου στην Τουρκία. Σε λίγα λεπτά, ο Πρόεδρος [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και εγώ θα αρχίσουμε να ρίχνουμε σκυρόδεμα στη βάση της τρίτης μονάδας πυρηνικής ενέργειας. Συνολικά, στην τοποθεσία Ακκούγιου προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων μονάδων αντιδραστήρων με συνολική χωρητικότητα 4800 μεγαβάτ, τα οποία θα μπορούν να παράγουν έως και 37 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως».  Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμμετάσχει και στην τελετή για την έναρξη της κατασκευής της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας, τον Απρίλιο του 2018. Η κατασκευή της μονάδας 2 ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020.

Η πρώτη μονάδα πυρηνικής ενέργειας του Ακκούγιου πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023, κατά την εκατονταετηρίδα της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε δήλωση του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει ότι η «η επένδυση στην ενέργεια είναι μια επένδυση στο μέλλον», ενώ προσθέτει ότι, παρά την πανδημία, η οικονομία της Τουρκίας «συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά», φτάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2020. Επισήμανε, επίσης, ότι το εργοστάσιο του Ακκούγιου είναι εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Μετά την ομιλία του Ερντογάν, αυτός και ο Πούτιν ανέθεσαν στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez και τον Γενικό Διευθυντή της Rosatom Alexey Likhachov να ξεκινήσουν την έναρξη της κατασκευής στη μονάδα 3.