Στην πυρηνική ενέργεια στρέφονται ξανά πολλές χώρες, για να περιορίσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής του, αλλά και για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.



Στην πυρηνική ενέργεια στρέφονται ξανά πολλές χώρες, για να περιορίσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής του, αλλά και για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Βρετανία έπειτα από τριετή πολιτική διαμάχη, ανακοίνωσε πρόσφατα την επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος, κλείνοντας συμφωνία με δύο γαλλικές εταιρείες, τις Areva και Edf για την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς μέχρι το έτος 2017.

Στο πρόγραμμα ενδέχεται να μετάσχουν και οι γερμανικές ΕΟΝ και RWE, η βρετανική Centrica, οι ισπανικές Endesa, Iberdrola και Union Fenosa, η Scottish and Southern Utilities καθώς και η γαλλική Suez.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, με τους περισσότερους υπάρχοντες σήμερα πυρηνικούς αντιδραστήρες να τερματίζουν το βίο τους και να πρέπει να κλείσουν οριστικά έως το 2035.

439 μονάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 439 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και 34 υπό κατασκευή. Η πυρηνική ενέργεια παράγει το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Οι 15 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, με τη Γαλλία «πρωταθλήτρια» στον τομέα αυτό με 58 εργοστάσια που καλύπτουν το 80% σχεδόν των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Συνολικά στον κόσμο τα περισσότερα εργοστάσια (104) διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Ακόμα και στη μέχρι σήμερα «αποπυρηνικοποιημένη» Ελλάδα, το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια αρχίζει να ανοίγει διστακτικά.

Οπως αποκάλυψε η «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει το ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού εργοστάσιου σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΔΕΗ, μάλιστα, ανεπισήμως έχει αρχίσει συζητήσεις για συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ακολουθώντας τα χνάρια του Ντε Γκολ, φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό πλεονέκτημα που έχει η Γαλλία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, για να ενισχύσει την επιρροή της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή και να αναζωογονήσει τη βιομηχανική της υποδομή και τις εξαγωγές. Ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει ακόμη τη δημιουργία «εθνικού πρωταθλητή» στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, προωθώντας τη συγχώνευση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Areva με τον τομέα των γεννητριών της Alstom.

Στο πρόσφατο ταξίδι του σε χώρες του Περσικού Κόλπου, ο Σαρκοζί υπέγραψε συμφωνίες πυρηνικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τις εταιρείες Areva, Suez και Total. Η τελευταία, με μακρά παρουσία στο χώρο του πετρελαίου είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας.

Συμφωνία

Η ελεγχόμενη από το Γαλλικό Δημόσιο Areva ανανέωσε επίσης πρόσφατα μια συμφωνία για την εξόρυξη ουρανίου (πρώτη ύλη για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας) με το κράτος του Νίγηρα.

Η διαμάχη για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ή όχι αναζωπυρώνεται και στην Ιταλία, όπου με δημοψήφισμα το 1987, είχε απαγορευτεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας, λόγω του ατυχήματος του Τσερνομπίλ. Ενα νέο think tank, το Energy Lab, στο οποίο μετέχουν ειδικοί από τις εταιρείες Α2Α και Edison, ξεκινούν σύντομα μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή τριών ή τεσσάρων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία σχεδιάζουν την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ, στη Σουηδία, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ζήτησε την άρση της απαγόρευσης κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, που ισχύει από το 1980, ύστερα από σχετικό δημοψήφισμα.