ΗΠΑ: Τα Έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας Προχωρούν με την Κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Τα Έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας Προχωρούν με την Κυβέρνηση Μπάιντεν
energia.gr
Παρ, 12 Μαρτίου 2021 - 11:03

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχουν σημειώσει ένα σημαντικό βήμα προόδου μετά την ολοκλήρωση μιας πολυαναμενόμενης περιβαλλοντικής μελέτης του πρώτου έργου που θα προταθεί σε εμπορική κλίμακα. Οι 62 ανεμογγεννήτριες της Vineyard Wind θα βρίσκονται 15 μίλια νότια του νησιού Martha's Vineyard και θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Μασαχουσέτη.

Το έργο θα μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ σε μια τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας που έχει ήδη εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έως το 2035.

Η ανασκόπηση της διοίκησης Trump για το υπεράκτιο πάρκο Vineyard Wind χρειάστηκε χρόνια και αναβλήθηκε περαιτέρω το 2020, όταν το Bureau of Ocean Energy Management απαιτούσε ξεχωριστή ανάλυση του σωρευτικού αντικτύπου όλων των υπεράκτιων έργων.

Τον Δεκέμβριο,η Vineyard Wind απέσυρε την αίτησή της, αναφέροντας την ανάγκη ενσωμάτωσης τεράστιων νέων στροβίλων που θα προμηθεύσει η General Electric. Η κίνηση είχε επίσης ως αποτέλεσμα να επιβάλει την κανονιστική αναθεώρηση στη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Η εταιρεία υπέβαλε εκ νέου αίτηση τον Ιανουάριο, δύο ημέρες μετά την εγκατάσταση του Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η επανεξέταση συνεχίστηκε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική ανάλυση για την πρώτη φάση του Vineyard Wind. Δεν έθεσε σημαντικά προβλήματα που θα αποκλείσουν την τελική έγκριση από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η δράση «αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο στον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να επιταχύνει την υπεύθυνη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια εδάφη και ύδατα ως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε το υπουργείο.

Μια κοινή επιχείρηση της Δανέζικης Infrastructure Partners και της Avangrid (θυγατρικής των ΗΠΑ στην Iberdrola της Ισπανίας), η Vineyard Wind των 3 δισ. Δολαρίων θα είχε παραγωγική ικανότητα 800 μεγαβάτ ισχύος. Η νέα ισχύς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 30.000 MW έως το 2029, με συνολική επένδυση περίπου 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Dan Shreve, διευθυντής της πρακτικής ενεργειακής μετάβασης. Συγκριτικά, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην ξηρά έχουν περίπου 124.000 MW ισχύος εγκατεστημένης στις ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά.