«Πράσινη» Πρωτοβουλία Από την Ελλάδα - Ζητεί τη Σταδιακή Απαγόρευση Νέων Οχημάτων Ντίζελ και Βενζίνης

«Πράσινη» Πρωτοβουλία Από την Ελλάδα - Ζητεί τη Σταδιακή Απαγόρευση Νέων Οχημάτων Ντίζελ και Βενζίνης
του Νίκου Μπέλλου
Παρ, 12 Μαρτίου 2021 - 18:47

Τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών για την απαγόρευση σταδιακά της πώλησης νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ντίζελ και βενζίνη ζητούν από την Κομισιόν εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Αναφορά στην εν λόγω πρωτοβουλία έκαναν οι υπουργοί Ενέργειας και Κινητικότητας του Βελγίου με δηλώσεις σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αποδέσμευση της Ε.Ε. από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Brussels Times», την πρωτοβουλία στηρίζουν το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα κερδίζουν έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά για νέες πωλήσεις αυτοκινήτων, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία κατά την οποία θα απαγορεύεται η πώληση ενός νέου οχήματος που βασίζεται αποκλειστικά σε κινητήρα ντίζελ ή βενζίνης. Μια τέτοια ημερομηνία θα πρέπει να οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους κατασκευαστές και ο αριθμός των σταθμών φόρτισης που απαιτούνται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να αυξηθεί πιο γρήγορα, επισημαίνουν οι υπογράφοντες.

Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό κινητικότητας Ζορζ Ζιλκίνετ, η παροχή μιας σαφούς κατεύθυνσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές να καινοτομήσουν υπέρ των αυτοκινήτων «μηδενικών εκπομπών» με προσιτό κόστος. Από την πλευρά της η υπουργός ενέργειας Τίνε βαν ντεν Στράτεν, τονίζει ότι μια τέτοια προθεσμία θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία αποτελεί «ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια» στις πωλήσεις τους.

Ζητείται επίσης να προβλεφθεί σαφές κίνητρο για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και μια ώθηση στον ανταγωνισμό στην εν λόγω αγορά, ενώ απαιτείται επίσης δράση για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της Ε.Ε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")