Μνημόνιο Masdar-Petronas για Ανάπτυξη Ηλιακών Έργων Μεγάλης Κλίμακας σε Ασία και Μέση Ανατολή

Μνημόνιο Masdar-Petronas για Ανάπτυξη Ηλιακών Έργων Μεγάλης Κλίμακας σε Ασία και Μέση Ανατολή
energia.gr
Δευ, 15 Μαρτίου 2021 - 11:37

Η Masdar του Αμπού Ντάμπι υπέγραψε συμφωνία με την ενεργειακό γίγαντα της Μαλαισίας Petronas για να διερευνήσει την ανάπτυξη ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Με το νέο μνημόνιο συνεννόησης οι δύο εταιρείες θα συνεργάζονται για να συμμετάσχουν σε ηλιακές και αιολικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, με πρωταρχική εστίαση στην ασιατική αγορά.

Η συνεργασία θα διερευνήσει επίσης ευκαιρίες για την από κοινού παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Petronas είπε ότι συνεχίζει την εμπορική παραγωγή πράσινου υδρογόνου «στο εγγύς μέλλον».

Για τη Masdar, η συμφωνία έρχεται καθώς βλέπει ευκαιρίες να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας σε αγορές όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει λειτουργική ή υπό ανάπτυξη ικανότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας άνω των 10GW.

Πρόσφατα ίδρυσε μια κοινοπραξία (JV) με θυγατρική της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδονησίας PT PLN για την ανάπτυξη ενός έργου ηλιακού έργου 145MW που κατασκευάζεται σε δεξαμενή στην Ιάβα. Ένα στέλεχος της Masdar δήλωσε πρόσφατα στην PV Tech ότι η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει την ανάπτυξή της στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω του σχηματισμού άλλων ΚΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, δήλωσε ότι η συμφωνία Petronas σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» στο ταξίδι του Masdar να επεκτείνει την παρουσία της στην Ασία, όπου βλέπει «τεράστιο δυναμικό» δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Petronas, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον ενεργειακό τομέα και μια εταιρεία που έχει δεσμευτεί για την αειφόρο ανάπτυξη, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.