Σημαντική Πρόοδος στην Ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε ΗΠΑ- Άλματα σε Πορτογαλία και Ισπανία

Σημαντική Πρόοδος στην Ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε ΗΠΑ- Άλματα σε Πορτογαλία και Ισπανία
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 16 Μαρτίου 2021 - 08:35

Τα σχέδια για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ προχωρούν, μετά την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης περιβαλλοντικής μελέτης του έργου της Vineyard Wind. Οι ανεμογεννήτριες της Vineyard Wind θα εγκατασταθούν 15 μίλια νότια του νησιού Martha's Vineyard και θα προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Μασαχουσέτη

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα από τον αμερικανικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, έως το 2035.Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει πως η ολοκλήρωση της μελέτης «αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για το στόχο της προεδρίας Μπάιντεν να επιταχύνει την  ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια εδάφη και ύδατα ως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Τα υπεράκτια έργα προχωρούν χάρη στο συνδυασμό του μειωμένου κόστους της τεχνολογίας, των ομοσπονδιακών φορολογικών πιστώσεων και των εθνικών προτύπων καθαρής ενέργειας που θέτουν στόχους για την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Σε λειτουργία στην Πορτογαλία-υπογραφές στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, η κατασκευή του WindFloat Atlantic κατέστησε την Πορτογαλία την πρώτη χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη που κατασκεύασε ένα πλωτό αιολικό πάρκο. Το έργο, που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και έχει ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία, παράγοντας ενέργεια ισοδύναμη με την κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών ετησίως, εξοικονομώντας περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους CO2.

Παράλληλα, στην Ισπανία, η Siemens Gamesa υπέγραψε μια συμφωνία με την Elawen Energy για την προμήθεια ανεμογεννητριών για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ισπανίας, ισχύος 150MW. Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια σε 110.000 νοικοκυριά της επαρχίας Αλμπαθέτε. Το αιολικό συγκρότημα αποτελείται από τρία τμήματα ισχύος περίπου 50 MW το καθένα. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022. Σε πρόσφατη έρευνα που δείχνει την εξέλιξη του ισπανικού ενεργειακού μείγματος σε σχέση με την εθνική εγκατεστημένη ισχύ  το διάστημα 2006-2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, ιδίως η αιολική και η φωτοβολταϊκή ενέργεια. Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές της Intermoney, αυξήθηκαν κατά 139% και 9,11%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2006. Ομοίως, τα ορυκτά καύσιμα, ο άνθρακας και το αέριο μειώθηκαν  κατά  53% και 73%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (2021-2030) στόχος είναι η παραγωγή συνολικά 54.700 MW ενέργειας από ΑΠΕ, έως το 2030, εκ των οποίων 23.074 MW θα προέρχονται από αιολικά πάρκα, 26.134 MW από φωτοβολταϊκά έργα, 5.000 MW από θερμοηλεκτρικά και τα υπόλοιπα 495MW από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.