Οι πρώτοι άνθρωποι περπατούσαν στο φεγγάρι το 1969. Θα γεννηθούν οι τελευταίοι άνθρωποι στο φεγγάρι το 2969, αφού έχουμε καταστρεέψει πλήρως τον δικό μας πλανήτη; Αυτή είναι η σκέψη μιας νέας πρότασης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι οποίοι δουλεύουν στην ιδέα της οικοδόμησης ενός φουτουριστικού συγκροτήματος στη Σελήνη. 

Η κιβωτός θα ήταν μια υπόγεια εγκατάσταση στελεχωμένη από ρομπότ, τροφοδοτούμενη από τον ήλιο και εφοδιασμένη με φορτία σπέρματος, αυγών, σπόρων και σπόρων από 6,7 εκατομμύρια είδη στη Γη - σε περίπτωση που σκοτώσουμε εντελώς τον εαυτό μας και τα πάντα γύρω μας.

Οι ερευνητές λένε ότι μια τέτοια κιβωτός θα ήταν ένα «σύγχρονο παγκόσμιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο» και μια καλή επένδυση για το μέλλον μας (ως είδος...), ειδικά επειδή το Svalbard Global Seed Vault (Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων) στη Νορβηγία βλέπει ήδη κάποια φθορά από την κλιματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση περιλαμβάνει έναν κατάλογο σπόρων από όλο τον κόσμο, αλλά δεν περιλαμβάνει δείγματα ανθρώπων ή ζώων.

Ο επικεφαλής μηχανικός του project, Jekan Thanga παρουσίασε την ιδέα του Moon Ark σε μια συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της NASA, στο IEEE Aerospace Conference νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου το περιέγραψε σε μια παρουσίαση μόλις 20 λεπτών. Όπως είπε «το Moon Ark είναι απλώς μια πρόταση σε αυτό το σημείο, και δεν υπάρχουν σχέδια για να αρχίσουμε να το χτίζουμε».

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι πρέπει ακόμη να διερευνήσουν την ιδέα πολύ περισσότερο για να μπορέσει να συγκεντρωθεί ένα πλήρες σχέδιο.
Επίσης, δεν έκαναν σχέδια για επανεκκίνηση της ζωής στο μακρινό μέλλον, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.