Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων και Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών: Εκτιμήσεις για Αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής

Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων και Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών: Εκτιμήσεις για Αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής
energia.gr
Τρι, 16 Μαρτίου 2021 - 13:24

Σύμφωνα με πρόσφατη επιχειρηματική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo Business), τα ευρήματα του αντίστοιχου Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος και τις διαπιστώσεις του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (Bundes Verband der Deutschen Industrie e.V – BDI) σημαντικά αυξημένες καταγράφονται οι προσδοκίες και εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος παρουσιάζει σημαντική αύξηση και από 9,4 μονάδες τον περασμένο Ιανουάριο τ.έ. αυξήθηκε στις 20,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που συγκλίνουν με τις απόψεις και εκτιμήσεις του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, η κατάσταση παρουσιάζεται διαφοροποιημένη αναλόγως του τομέα για τον οποίο πρόκειται, ενώ και οι όποιες προσδοκίες και εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά.

Για παράδειγμα ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της με γοργά βήματα, η βιομηχανία ενδυμάτων οδηγείται προς μείωση της παραγωγής της. Οι προσδοκίες μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προμηθευτών τους βελτιώθηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημαντικά με τον δείκτη να αυξάνεται έως και 35 μονάδες από μείον 1 μονάδα τον περασμένο Ιανουάριο.

Στη χημική βιομηχανία αυξήθηκε επίσης κατά 21 μονάδες από 15 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ για τους κατασκευαστές μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 19 μονάδες από 12 μονάδες τον Ιανουάριο.

Αντίθετα η βιομηχανία ενδυμάτων καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις, αν και οι βιομηχανίες που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν λιγότερο απαισιόδοξες για την μετέπειτα πορεία του κλάδου και τις επιδόσεις του. Ο αντίστοιχος δείκτης εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά αρνητικός, με μία ελαφρά μείωση στις μείον 60 μονάδες από μείον 84 μονάδες τον περασμένο Ιανουάριο.

Επίσης και για την επιπλοβιομηχανία η κατάσταση και οι σημειούμενες επιδόσεις καταγράφουν παρόμοια εικόνα με εκείνη της βιομηχανίας ενδυμάτων, με τον αντίστοιχο Δείκτη να εξακολουθεί στα αρνητικά πρόσιμα και να μειώνεται περαιτέρω στις μείον 33 μονάδες από μείον 15 μονάδες τον Ιανουάριο.