Έρευνα της Κομισιόν για Πιθανή Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης της ΔΕΗ στην Χονδρεμπορική

Έρευνα της Κομισιόν για Πιθανή Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης της ΔΕΗ στην Χονδρεμπορική
energia.gr
Τρι, 16 Μαρτίου 2021 - 18:51

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα - σε συνέχεια των από 15 και 16 Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώσεων της - ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Νωρίτερα, η υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρίτ Βερστάγκερ είχε δηλώσει ότι 

σήμερα ξεκινά έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις χονδρεμπορικές αγορές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, που πιθανόν να έχει οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και να έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των επενδύσεων στην παραγωγή από πιο πράσινες μορφές ενέργειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η ΔΕΗ μπορεί να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της χώρας μας, με τις πρακτικές που ακολουθεί ως προς την υποβολή των προσφορών της. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται το κατά πόσο οι προσφορές που υπέβαλε η ΔΕΗ για τη συμμετοχή των μονάδων της στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, συμμορφωνόταν με το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς και δεν παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού. 

Ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη η θέση της ΔΕΗ τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική, εξετάζεται εάν η επιχείρηση έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών της να την ανταγωνιστούν, τόσο στη χονδρική όσο και στις άλλες αγορές του ηλεκτρισμού.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι, εφόσον αποδειχθεί η εν λόγω πρακτική, μπορεί να στοιχειοθετηθεί, παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ ιδίως σε σχέση με πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Επιχείρησης στην εγχώρια αγορά. 

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ τονίζει, σε σχετική της ανακοίνωση, ότι η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτήν και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της, ενώ προσθέτει ότι η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Αυτό, εξάλλου, επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της ΕΕ, όπου τονίζεται, επιπλέον, ότι η διαδικασία δεν σχετίζεται με την υπόθεση της προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη, για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί η χώρα μας και βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής τα σχετικά μέτρα συμμόρφωσης.

Τέλος, επισημαίνεται, στην ίδια ανακοίνωση, ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019.