Με την ΔΕΗ να βρίσκεται επί θύραις για να ανακοινώσει τους υποψήφιους επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης ώστε να  περάσουν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής δίνει τη δική του μάχη για να αναβαθμίσει το απηρχαιωμένο δίκτυο διανομής ενέργειας. 

Στον απόηχο της γενικής κατακραυγής που προκάλεσε η πολυήμερη λόγω κακοκαιρίας, διακοπή ηλεκτροδότησης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε περιοχές της Αττικής, τον περασμένο μήνα, ο ΔΕΔΔΗΕ επισπεύδει την ταυτόχρονη υλοποίηση μιας σειράς έργων τεχνολογικής αναβάθμισης και υποδομών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η προεργασία για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, έργα όπως το GIS, τα συστήματα SCADA αλλά και ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων εφαρμογών και ολοκληρωμένων λύσεων που θα αποφέρουν την ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Δικτύου, για να το μετατρέψουν σταδιακά, σε «έξυπνο», που θα μπορεί να διαχειριστεί τόσο την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα, όσο και τις προκλήσεις που ορθώνει η διεσπαρμένη παραγωγή.

Σε πρώτη φάση, έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΝ, πρόταση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της υπογειοποίησης περίπου 2.000 χιλιομέτρων εναέριων καλωδίων, της Μέσης και Χαμηλής Τάσης, με την εκπόνηση της μελέτης να έχει ανατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης εκτιμάται πως θα δημοσιοποιηθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όσον αφορά ευρύτερα στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 αυτό περιλαμβάνει μια σειρά έργων εκσυγχρόνισης και ανάπτυξης του Δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ που αφορούν στην ικανοποίηση των αναγκών σύνδεσης νέων χρηστών, ή τροποποίησης υφιστάμενων συνδέσεων, στην εξυπηρέτηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ποιοτικών υπηρεσιών προς τους χρήστες και τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ασφάλειας λειτουργίας του Δικτύου.

Προς το σκοπό αυτό απαιτείται η κατασκευή έργων εκσυγχρονισμού, η ανάπτυξη συστημάτων τηλεμέτρησης, και σημαντικών συστημάτων για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη διαχείριση του Δικτύου, καθώς και τη συλλογή πληροφοριών για τη λειτουργία του, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα συστήματα τηλεποπτείας και τηλεχειρισμών στοιχείων του Δικτύου, τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, συστήματα παρακολούθησης διαστάσεων Ποιότητας Ενέργειας, και η συγκρότηση Κέντρων Ελέγχου Δικτύου Διανομής (ΚΕΔΔ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ ευελπιστεί πως όταν θα εκσυγχρονιστούν οι  εγκαταστάσεις και οι εργασιακές παράμετροι θα έχουν εκπληρωθεί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του, όπως η βελτίωση ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας και των υπηρεσιών που τη συνοδεύουν, η σταδιακή μείωση του ενεργειακού κόστους, η ενεργός συμβολή στην αποδοτική λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρισμού (target model) όπως και η προστασία του περιβάλλοντος.

Προκειμένου να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι ο Διαχειριστής έχει δρομολογήσει την εκτέλεση ορισμένων έργων ζωτικής σημασίας που κατατείνουν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για να προχωρήσουν τα στρατηγικά σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου.

Όσον αφορά στην ΔΕΗ από την παραχώρηση του μεριδίου μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ προσδοκά να αντλήσει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αποτίμηση της περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή που υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμίσουμε πως όσοι από τους συνολικά έντεκα επενδυτές που υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, περάσουν στη δεύτερη φάση θα αποκτήσουν αυτόματα πρόσβαση στην λεγόμενη «εικονική αίθουσα δεδομένων» (VDR) του διαγωνισμού, καθώς και σε όλα τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτό και θα αφορούν στον ΔΕΔΔΗΕ.