Ενα από τα παρεπόμενα της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά ήταν η έλλειψη μιας πρώτης ύλης και η συνεπακόλουθη εκτίναξη της τιμής της. Πρόκειται για το λίθιο, την πρώτη ύλη που είναι αναγκαία για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, η ζήτηση για λίθιο υπερέβη για πρώτη φορά την προσφορά στην παγκόσμια αγορά. Η τιμή του έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους στην Κίνα, η οποία συνήθως έδινε τον τόνο στην παγκόσμια αγορά. Η αύξηση είναι πλέον ιλιγγιώδης καθώς έχει φθάσει το 68% από τις αρχές του έτους και η τιμή του μετάλλου ανέρχεται πλέον σε 11.250 δολάρια ο μετρικός τόνος

Είχε προηγηθεί ένα κύμα επενδύσεων στις εξορύξεις λιθίου το 2018, όταν άρχισε να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.  Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει η διεθνής αγορά από πλεόνασμα λιθίου, με συνεπακόλουθο την πτώση των τιμών του. Αναλυτές της αγοράς και στελέχη της βιομηχανίας επισημαίνουν πως η πανδημία υπήρξε ο καταλύτης που έδωσε νέα ώθηση στη ζήτηση για λίθιο. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ζήτηση για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σύντομα εξαντλήθηκαν τα αποθέματα λιθίου που είχαν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και στο μεταξύ οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο βγαίνουν σταδιακά από την ύφεση στην οποία τις βύθισε η πανδημία και υπόσχονται να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε επενδυτικά προγράμματα καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Γιαράμ, στέλεχος της βιομηχανίας μετάλλων μπαταριών S&P World Platts, μεγάλη ώθηση στη ζήτηση για λίθιο έδωσαν παράλληλα και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρουν οι Αρχές ορισμένων χωρών. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών προσφέρουν επιδοτήσεις προκειμένου να δώσουν ώθηση στη βιομηχανία των ηλεκτροκίνητων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να μεριμνήσει για την κατασκευή ενός εκατ. σταθμών επαναφόρτισης μπαταριών για ηλεκτροκίνητα. Μιλώντας σχετικά στη Wall Street Journal, ο Ντέιβιντ Αρτσερ, διευθύνων σύμβουλος στη Savannah Resources, που επιχειρεί να αναπτύξει το πρώτο ορυχείο λιθίου της δυτικής  Ευρώπης, σχολίασε ότι «συνολικά η δυναμική αυτής της αγοράς έχει μεταβληθεί πλήρως».

Στο μεταξύ, η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Κίνας αναφέρει πως οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη δεύτερη οικονομία του κόσμου υπερτριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η ένωση ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε πως το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η οικονομία ανέκαμπτε, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών αυτοκινήτων και οχημάτων που κινούνται με βιοκαύσιμα υπερέβησαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις συμβατικών οχημάτων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")