Σκληραίνει η στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, με τις Βρυξέλλες να ανακοινώνουν χθες για πρώτη φορά από το 1989 και την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν κυρώσεις κατά τεσσάρων Κινέζων αξιωματούχων και μίας κινεζικής οντότητας. Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Πεκίνου στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νότια Κορέα, κατηγορώντας την Κίνα για επιθετικότητα κατά του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι κυρώσεις της Ε.Ε., αν και έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικές της κλιμακούμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου και της σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα. Η Ε.Ε. θεωρούσε μέχρι τώρα πράο εμπορικό εταίρο την Κίνα, θεωρώντας τις όποιες εμπορικές διαφορές συζητήσιμες, αποφεύγοντας επιθετικές διπλωματικές κινήσεις, εντάσσοντάς την στα κράτη που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Οι πρέσβεις της Ε.Ε. ενέκριναν την απαγόρευση ταξιδίων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων Κινέζων και μίας οντότητας, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν μετά την επίσημη έγκριση των κυρώσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών στη σύνοδό τους την ερχόμενη Δευτέρα. Η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις κατά της Κίνας για πρώτη φορά από το 1989 και το σε ισχύ ακόμη από τότε εμπάργκο όπλων, σε απάντηση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

«Υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά σοβαρών παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Ακτιβιστές και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα σε απόμακρη περιοχή στα βορειοδυτικά στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ.

Ακτιβιστές και ορισμένοι πολιτικοί της Δύσης κατηγορούν την Κίνα πως χρησιμοποιεί βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και στειρώσεις.

Μέσω Twitter η κινεζική αποστολή στην Ε.Ε. απάντησε λέγοντας πως «οι κυρώσεις είναι συγκρουσιακές». «Επιθυμούμε τον διάλογο, όχι την αντιπαράθεση, δεν θα υποχωρήσουμε, καθώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εκπλήρωση των ευθυνών μας απέναντι στον λαό».

Επίσκεψη στη Ν. Κορέα

Επισκεπτόμενος μετά το Τόκιο τη Σεούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Κίνα για «επιθετικότητα και καταναγκασμό», βάζοντας στο κάδρο και τη Βόρεια Κορέα, την οποία κατηγόρησε για συστηματικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται από προχθές την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο πρώτο επίσημο ταξίδι ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν στο εξωτερικό με στόχο την αποκατάσταση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον στην Ασία.

Κατά τις συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσουνγκ Γιούι-γιονγκ στη Σεούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Κίνα για «καταναγκασμό και επιθετικότητα», αναφερόμενος στη στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου έχει εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τον καταναγκασμό και την επιθετικότητα για να υπονομεύσει συστηματικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, να υποσκάψει τη δημοκρατία στην Ταϊβάν, να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και να διατυπώσει εδαφικές διεκδικήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες «κακόβουλη επίθεση και χονδροειδή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τη Σεούλ να «υπερασπισθεί τις κοινές αξίες και να αποτρέψει την επικίνδυνη υπονόμευση της δημοκρατίας στην περιοχή».

Αντισινική συμμαχία

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας έχουν ωθήσει την Ιαπωνία να αναζητήσει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο η Σεούλ αποφεύγει να εμπλακεί στη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος και κυριότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Στο στόχαστρο του Αμερικανού ΥΠΕΞ μπήκε και η Βόρεια Κορέα, την οποία ο Μπλίνκεν κατηγόρησε για «συστημικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της». «Το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να διαπράττει συστημικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που ζητούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες απέναντι σε εκείνους που τους καταπιέζουν», είπε ο Μπλίνκεν.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 18/03/2021)