Το Ισραήλ πηγαίνει στις κάλπες αύριο Τρίτη στις τέταρτες γενικές εκλογές του σε δύο χρόνια, όπου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζει ότι η επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει μια έκτη θητεία. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε ο Covid-19 και ο Νετανιάχου αγωνίστηκε να επεκτείνει την εκστρατεία του πέρα ​​από την πανδημία -

ένα προγραμματισμένο ταξίδι στα ΗΑΕ για να αλλάξει την ατζέντα για την εξωτερική πολιτική απορρίφθηκε λόγω μιας διαμάχης με την Ιορδανία για τις πτήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως είναι μοιρασμένες σχετικά με το εάν η στρατηγική του Νετανιάχου λειτούργησε. Τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού, οι δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι το κόμμα του Likud θα κέρδιζε 40 θέσεις στο Knesset 120 θέσεων.

Αυτό έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 30 έδρες καθώς η χώρα δείχνει να ξεφεύγει σιγά σιγά μετά την πανδημία

Οι δημοσκόποι πάντως αποδίδουν την φθορά του Νετανιάχου στον εναγγαλισμό του με δύο υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στην αντίδραση των ακροδεξιών αμφισβητών του.

Εάν ο Νετανιάχου και οι συμμάχοι του συνασπισμού του δεν εξασφαλίσουν αρκετές θέσεις για να πείσουν τα μικρότερα κόμματα για να τους βοηθήσουν να φτάσουν στο όριο των 61 εδρών, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης - συμπεριλαμβανομένης της πρώην κεντροαριστεράς πρώην τηλεπαπαρουσιαστή Yair Lapid και του πρώην ηγέτη του Likud Gideon Sa'ar - θα προσπαθήσουν να τους δελεάσουν να σχηματίσουν έναν κυβερνών συνασπισμό.