Επαναλαμβάνοντας ένα μοτίβο γνώριμο από την προηγούμενη παγκόσμια κρίση, τη χρηματοπιστωτική, η Ε.Ε. έχει για μία ακόμη φορά μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ως προς τη στήριξη της οικονομίας της και την ανάκαμψή της. Αυτή τη φορά, έναν πρόσθετο αλλά και μείζονα αποσταθεροποιητικό παράγοντα αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εμβολιαστική διαδικασία, που ήδη υπονομεύουν περαιτέρω την προοπτική ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η υπερδύναμη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά

πιο γενναιόδωρη προς την οικονομία της, πιο αποφασιστική και με ταχύτερα ανακλαστικά σε σύγκριση με τους αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς της Ευρώπης. Τους αργούς ρυθμούς που καυτηρίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και για τους οποίους έχουν εκφράσει ανησυχία νυν και πρώην στελέχη της Τράπεζας ως προς τον αντίκτυπο που θα έχουν στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Ευρωζώνη εξέπληξε ευχάριστα πέρυσι, όταν υπό το σοκ του πρώτου κύματος της πανδημίας υπερέβη το ταμπού του κοινού δανεισμού. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει ανενεργό. Βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των εθνικών προγραμμάτων στην Κομισιόν, με ορισμένα εξ αυτών να έχουν κριθεί ακατάλληλα και με την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ των κεφαλαίων του να προβλέπεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο Μπάιντεν, τη γενναία τονωτική ένεση του 1,9 τρισ. δολαρίων, που αναμένεται να δώσει ώθηση πυραύλου στην αμερικανική οικονομία.

Ο Ερικ Νίλσεν, οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredito, υπολογίζει πως όταν προστεθεί το πακέτο Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον θα έχει διοχετεύσει στην αμερικανική οικονομική συνολική δημοσιονομική στήριξη αντίστοιχη με το 11% έως 12% του αμερικανικού ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα της έχει χορηγηθεί ενίσχυση τριπλάσια από την ύφεση κατά 3,5% που υπέστη το περασμένο έτος. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, όμως, ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμά πως η συνολική ενίσχυση που θα δεχθεί η οικονομία της δεν θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ της, που ισοδυναμεί μόλις στο 70% του ΑΕΠ που έχασε το περασμένο έτος εξαιτίας του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Οικονομικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Berenberg επισημαίνουν πως η Ευρωζώνη χρειάστηκε επτά ολόκληρα χρόνια για να ανακάμψει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τις ΗΠΑ να το επιτυγχάνουν ακριβώς στο ήμισυ του χρόνου αυτού, καθώς η αμερικανική οικονομία είχε πλήρως ανακάμψει στα τριάμισι χρόνια. Λίγες ημέρες πριν από τον νέο σκόπελο που αντιμετώπισε η Ε.Ε., όταν χωρίς κανέναν συντονισμό ή συνεννόηση ορισμένες χώρες-μέλη της ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οικονομολόγοι της Berenberg προέβλεψαν πως αυτή τη φορά η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί εννέα τρίμηνα για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ η αμερικανική οικονομία μόνον έξι τρίμηνα. Μεσολάβησε, ωστόσο, η καθυστέρηση με την υπόθεση AstraZeneca, που συνεπάγεται περαιτέρω παράταση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και σύμφωνα με τη Μαέβα Κουζέν, οικονομολόγο της Bloomberg Economics, για κάθε εβδομάδα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, η ζημία στην οικονομία της Ε.Ε. ανέρχεται περίπου στο 3% του ΑΕΠ της.

Bloomberg, Reuters 

(Από kathimerini.gr)