Αυτό που διέβλεπαν αρκετοί αναλυτές μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. Η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν όχι μόνο φέρνει πιο κοντά την Ρωσία και την Κίνα, αλλά τους δίνει το έναυσμα για να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρό αντιδυτικό μέτωπο. Με στόχο εκτός από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε επισήμως το  Πεκίνο να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα διατραπεζικών πληρωμών και να μην εξαρτώνται από το δολάριο, προκειμένου να μειώσουν έτσι τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων. Αυτό δήλωσε κατά την άφιξή του στην κινεζική πρωτεύουσα την περασμένη Δευτέρα λίγες ημέρες μετά το διπλωματικό επεισόδιοπου προκλήθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο» σε συνέντευξή σε αμερικανικό δίκτυο με αποτέλεσμα να ανακληθεί ο Ρώσος πρέσβης πίσω στην Μόσχα για διαβουλεύσεις. Σε συνέντευξή του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «θέτουν ως στόχο τους να περιορίσουν τις δυνατότητες τεχνολογικής αναπτύξεως της Ρωσίας και της Κίνας».  Διόλου τυχαίο και το δημοσίευμα της κινεζικής κρατικής εφημερίδας The Global Times, η οποία έγραψε ότι η επίσκεψη του Λαβρόφ είναι μια ένδειξη για το πως ο στενός συντονισμός Κίνας-Ρωσίας θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του «Αμερικανού ταραχοποιού».  «Η χρονική στιγμή της επισκέψεως του Λαβρόφ είναι αξιοσημείωτη, καθώς σημαίνει ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που με την οποία η Κίνα μοιράζεται πληροφορίες και απόψεις για βασικά ζητήματα μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-ΗΠΑ», ανέφερε ενδεικτικώς η εφημερίδα.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στην Αλάσκα την περασμένη Πέμπτη, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν δήλωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας «απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα». «Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στη Σιντζιάνγκ», που η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «γενοκτονία» εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Άμεση όσο και σθεναρή ήταν η απάντηση του Πεκίνου με τον ανώτατο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί να ξεκαθαρίζει ότι η Κίνα «εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις», προειδοποιώντας μάλιστα για αυστηρά αντίμετρα. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την παραμονή της συνάντησης, εξαιτίας της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ την οποία προσάπτει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο. «Δεν είναι τρόπος αυτός να υποδέχεσαι προσκεκλημένους», κατήγγειλε ο ίδιος.

Μέτωπο με την Κίνα ανοίγει όμως και η ΕΕ με αφορμή το ζήτημα ων Ουιγούρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων κατά του Πεκίνου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.  «Οι παραβιάσεις τις οποίες στοχοποιούμε σήμερα αφορούν παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις ανθρώπων σε πλατιά κλίμακα και πιο ειδικά Ουιγούρων στην Κίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ.  Σε άμεσα αντίποινα προχώρησε η Κίνα, ανακοινώνοντας την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί, και κατά τεσσάρων οργανισμών. «Η απόφαση αυτή που δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο εκτός από ψέματα και παραπληροφόρηση, αγνοεί και παραμορφώνει τα γεγονότα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις και στην Ρωσία λόγω της υποθέσεως Ναβάλνι, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας έχουν ουσιαστικώς διακοπεί. Το αρνητικό αυτό κλίμα συνόψισε ο Λαβροφ κατά την  διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του  Ουάνγκ Λι. «Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, δίδοντας τον τόνο για την γεωπολιτική μάχη που πρόκειται να ακολουθήσει. Λίγες ώρες πριν η Βουλγαρία είχε απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας. Και όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα μόλις μια εβδομάδας.