Ινδία: Στροφή στην Ηλιακή Ενέργεια από την Μεγαλύτερη Εταιρεία Εξόρυξης Άνθρακα στον Κόσμο

Ινδία: Στροφή στην Ηλιακή Ενέργεια από την Μεγαλύτερη Εταιρεία Εξόρυξης Άνθρακα στον Κόσμο
energia.gr
Τετ, 24 Μαρτίου 2021 - 10:35

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο στρέφεται γοργά στην ηλιακή ενέργεια και συνεχίζει να κλείνει μικρότερα ορυχεία. Η Coal India Limited (CIL) σκοπεύει να επενδύσει σε ένα έργο ηλιακής ενέργειας 3.000 μεγαβάτ σε μια κοινή επιχείρηση με την κρατική εταιρεία NLC India.

Η εταιρεία θέλει επίσης να ανταγωνιστεί τους πλειστηριασμούς στην Ινδία για παροχή ενέργειας από τον ήλιο και να πάρει έργα προσφέροντας τις χαμηλότερες τιμές για καθαρή ενέργεια.
Παράλληλα αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την εταιρεία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα της Ινδίας.
• Οι εκπομπές CO2 στην Ινδία μειώνονται για πρώτη φορά τις δεκαετίες
• Οι υποσχέσεις για εκπομπές άνθρακα «θέτουν τη Γη σε κόκκινη προειδοποίηση»
• Θα μπορούσε τελικά η κρίση του coronavirus να τελειώσει τον άνθρακα;
«Άνθρακας(;), όπως γνωρίζετε, θα χάσουμε τις δραστηριότητές μας τις επόμενες δύο, τρεις δεκαετίες. Η Solar θα αναλάβει αργά (από) τον άνθρακα ως σημαντικό πάροχο ενέργειας τα επόμενα χρόνια », δήλωσε ο πρόεδρος της CIL, Pramod Agarwal, σε συνέντευξη στο Reuters.
Το ηλιακό έργο της εταιρείας με την NLC India θα αξίζει 125 δισ. Ρουπίες (1,73 δισ. Δολάρια), με την CIL να αναμένεται να επενδύσει περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού έως το 2024.
Ο όμιλος έκλεισε 82 ορυχεία τα τελευταία τρία χρόνια έως τον Μάρτιο 2020 και μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 18.600 υπαλλήλους.
Ο κ. Agarwal είπε ότι αναμένει περαιτέρω μειώσεις στο εργατικό δυναμικό, με τις εξοικονομήσεις να επανεπενδύονται στην παραγωγή ηλιακών πλακιδίων.

Ενεργειακός μετασχηματισμός

Η Ινδία χρησιμοποιεί επί του παρόντος περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα ετησίως, καθιστώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο μετά την Κίνα.
Η CIL είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας, με την εταιρεία να στοχεύει στην παραγωγή 710 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα το 2020-21, σύμφωνα με το υπουργείο άνθρακα της χώρας.

Αυτό είναι λίγο περισσότερο από ό, τι όλες οι αμερικανικές εταιρείες άνθρακα που παράγονται το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η Ινδία ελπίζει για μια σημαντική αλλαγή στο ενεργειακό της μείγμα τα επόμενα χρόνια για να την βοηθήσει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Η χώρα έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της έως και 35% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2005.
Πέρυσι, οι εκπομπές μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Αν και οι χαμηλότερες εκπομπές οφείλονταν εν μέρει στα αυστηρά μέτρα περιορισμού λόγω Covid-19, η χαμηλότερη ζήτηση για άνθρακα ήταν επίσης ένας παράγοντας.
Η Ινδία ελπίζει να παράγει 175GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το επόμενο έτος, με στόχο 450GW έως το τέλος της δεκαετίας.