Αποψη: Ειλικρινής Συζήτηση από Σταθερές Θέσεις

Δεν άλλαξε κάτι ριζικά κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ατμόσφαιρα ήταν καλή και η συζήτηση ειλικρινής.
Του Αθανασίου Έλλις- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 24 Ιανουαρίου 2008 - 00:47


Δεν άλλαξε κάτι ριζικά κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ατμόσφαιρα ήταν καλή και η συζήτηση ειλικρινής. Και οι δυο εμφανίσθηκαν σταθεροί στις θέσεις τους και ενίοτε διακριτικά πιεστικοί. Μίλησαν για «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά έδειξαν να περιμένουν από τον άλλο το πρώτο βήμα. Ομως, ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη κάνει κάποια. Η σταθερή υποστήριξη στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., για την οποία τον ευχαρίστησε προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η απόφασή του να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα μετά από μισό αιώνα, στέλνουν σαφή μηνύματα που επιτρέπουν, αν δεν επιβάλλουν, ανταποδοτικές κινήσεις. Ο Κ. Καραμανλής δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι δεν νοείται μια χώρα να απειλεί μια σύμμαχό της με χρήση βίας, τη στιγμή μάλιστα που η τελευταία το μόνο που, θεωρητικά, εξετάζει είναι να ασκήσει ένα δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και η υφαλοκρηπίδα να οριοθετηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία μετά από 37 διερευνητικές επαφές, οι δυο πλευρές έδειξαν να επιθυμούν αποτελέσματα, σύντομα.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταλάτ ως βάση για την προετοιμασία νέας πρωτοβουλίας. Ο Τούρκος ομόλογός του επέμεινε στην υιοθέτηση των στοιχείων του σχεδίου Ανάν, και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την ουδέτερη στάση που τήρησε ο κ. Καραμανλής το 2004 στο Μπούργκενστοκ, λέγοντας ότι αυτή τη φορά «περιμένω τη βοήθεια του φίλου μου Κώστα». Στην εύστοχη παρατήρηση του κ. Καραμανλή ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί το καλύτερο «διαβατήριο» για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν έδωσε μια απάντηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, λέγοντας ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου είναι θέμα που αφορά τον ορθόδοξο χριστιανισμό.


Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, να δηλώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και νατοϊκοί σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν», και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους». Ταυτόχρονα ο κ. Κέισι εξήρε τη συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ εδώ και δεκαετίες. Εχουμε άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, και είμαστε ευγνώμονες και στους δυο για τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν δώσει στη διάρκεια της θητείας τους σε μια στενότερη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας».