ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια Δολάρια στη Βιομηχανία Ηλεκτρικών Οχημάτων- Στόχος η Δημιουργία 647.000 Θέσεων Εργασίας σε 5 Χρόνια

ΗΠΑ:  Δισεκατομμύρια Δολάρια στη Βιομηχανία Ηλεκτρικών Οχημάτων- Στόχος η Δημιουργία 647.000 Θέσεων Εργασίας σε 5 Χρόνια
energia.gr
Δευ, 29 Μαρτίου 2021 - 12:55

Η γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αναβιώσει το Γραφείο Προγράμματος Δανείων (LPO) του οργανισμού, το οποίο χρηματοδότησε την Tesla. Έχει 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειοδοτική αρχή για έργα μεγάλης κλίμακας ενεργειακών υποδομών και προηγμένων τεχνολογιών κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σχεδιάζει να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και ανάπτυξη. Εξασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών έργων της Αμερικής, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 647.000 θέσεις εργασίας σε ηλεκτρικά οχήματα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από την πλευρά της καθαρής ενέργειας, το LPO διαθέτει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης - περίπου το 10% των υφιστάμενων 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ειδικοί ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στο LPO που θα διευκολύνουν τους αιτούντες να υποβάλουν αίτηση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο τέλος αίτησης και άλλων δυσκίνητων πτυχών της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Το πρόγραμμα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των αιτούντων μετά από χρόνια αδράνειας υπό τη διοίκηση του Τραμπ, ένα βήμα που έκανε ο Granholm ονομάζοντας τον επιχειρηματία καθαρής ενέργειας Jigar Shah για να ηγηθεί του γραφείου. Μεταξύ άλλων, ο Σάχ σημείωσε την ανάγκη να επικεντρωθεί στην πιο καθαρή ενεργειακή ανάπτυξη και στις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης που δημιουργεί, σε φυλετικές περιοχές.

Τμήματα LPO
Το LPO έχει τρία κύρια τμήματα: το XVII για την ενέργεια, το πρόγραμμα δανείων κατασκευής οχημάτων προηγμένης τεχνολογίας ATVM για τη μεταφορά και τέλος το πρόγραμμα εγγύησης δανείου Tribal Energy.

Το XVII: Ο τίτλος XVII έχει παράσχει πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα "ενεργειακό χαρτοφυλάκιο" όλων των παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών, αιολικών, προηγμένων πυρηνικών, γεωθερμικών και άλλων.
Το πρόγραμμα XVII είναι υπεύθυνο για αξιοσημείωτες επιτυχίες καθαρής ενέργειας, όπως η χρηματοδότηση αγοράς ηλιακών πάνελ στις ΗΠΑ. Οι πρώτες επενδύσεις του προγράμματος δανείων οδήγησαν σε άνθηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στην ηλιακή βιομηχανία λίγο μετά. Το κόστος για ηλιακές μονάδες έχει μειωθεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία και το 2019, η βιομηχανία παρήγαγε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο ηλιακός τομέας διαθέτει πλέον ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ποσοστά εργασίας στις ΗΠΑ και αναμένεται να είναι η κορυφαία πηγή νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος.

Πρόγραμμα δανεισμού οχημάτων προηγμένης τεχνολογίας: Το πρόγραμμα δανείου κατασκευής οχημάτων προηγμένης τεχνολογίας (ATVM) έχει περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
• Το 2010, η ATVM χρηματοδότησε τις δύο πρώτες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας από τη Nissan και την Tesla, με την Tesla να αποπληρώνει ολόκληρο το δάνειο 465 εκατομμυρίων δολαρίων εννέα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
• Τα δάνεια ATVM χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ή επανεξοπλισμό εργοστασίων σε οκτώ πολιτείες: Illinois, Michigan, Missouri, Ohio, Kentucky, New York, Tennessee και California. Αυτά τα εργοστάσια έχουν παράγει εκατομμύρια οχήματα προηγμένης τεχνολογίας.

Το Πρόγραμμα Εγγύησης Δανείου Ενέργειας Tribal: Το Πρόγραμμα Εγγύησης Δανείου Ενέργειας Tribal ξεκίνησε το 2018. Έχει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια που μπορεί να παράσχει εν μέρει εγγυήσεις δανείου. Το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει έως και το 90% του μη καταβληθέντος κεφαλαίου και των τόκων που οφείλονται σε επιλέξιμα δάνεια που παρέχονται για κάθε τύπο ενεργειακής ανάπτυξης.