Τουρκική Τράπεζα Σταματά να Χρηματοδοτεί Νέους Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας με Άνθρακα

Τουρκική Τράπεζα Σταματά να Χρηματοδοτεί Νέους Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας με Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 30 Μαρτίου 2021 - 12:16

Η Garanti Bank, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή έργα εξόρυξης άνθρακα. Η Garanti bank, η οποία ανήκει εν μέρει στην Ισπανία BBVA, δήλωσε ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει ένα νέο έργο άνθρακα από το 2014, αλλά έχει δεσμευτεί να μειώσει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο δανείων σε έργα άνθρακα στο μηδέν έως το 2040.

Η τράπεζα δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 73% του χαρτοφυλακίου χρηματοδότησης έργων της με συνολικό μέγεθος δανείου άνω των 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν αποκάλυψε το ποσό των εκκρεμών δανείων που έχει εκδώσει για έργα άνθρακα.

Η ανακοίνωση είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εισαγόμενες επενδύσεις άνθρακα στη χώρα, καθώς το εργοστάσιο 1.3GW Emba Hunutlu, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί αργότερα αυτό το έτος, είναι το μόνο εισαγόμενο έργο με καύση άνθρακα στον βραχυπρόθεσμο αγωγό και το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Η απόφαση της τράπεζας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει εγχώρια έργα εξόρυξης άνθρακα και εγχώρια παραγωγή καύσης άνθρακα, τα οποία υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, αυτά τα έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τραπεζών με μεγαλύτερα μεγέθη περιουσιακών στοιχείων από την Garanti, οι οποίες δεν έχουν δεσμεύσεις να σταματήσουν τη χρηματοδότηση άνθρακα.

Μια άλλη τουρκική ιδιωτική τράπεζα, η Yapi Kredi, η οποία ανήκει εν μέρει στην ιταλική τράπεζα Unicredit, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη μετάβαση της τουρκικής οικονομίας σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα μετά την έκδοση 50 εκατομμυρίων δολαρίων πράσινων ομολόγων πέρυσι, αν και δεν παρείχε επίσημη προθεσμία για όταν θα διακόψει τη χρηματοδότηση άνθρακα.