Για προσπάθεια πραξικοπήματος κατηγορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τους 100 και πλέον ναυάρχους που κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Με διακήρυξή τους 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ερντογάν πως, με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936). Οι πρώην ναύαρχοι κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την Εισαγγελία της Άγκυρας για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως «απειλή πραξικοπήματος».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των πρώην ναυάρχων, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τη στάση των στρατιωτικών με άμεσες και έμμεσες απειλές.

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας του προέδρου Φαχρετίν Αλτούν τόνισε πως οι εν λόγω απόστρατοι «ζουν στην παλιά Τουρκία» και πρέπει «να μείνουν εκεί που βρίσκονται», δηλαδή να μην εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μάλιστα, ο Αλτούν προειδοποίησε πως η εν λόγω διακήρυξη έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Ομέρ Τσελίκ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως αυτοί οι πρώην αξιωματικοί «ντροπιάζουν τη στολή τους με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους» και πως «θυμίζουν άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», κάνοντας εμμέσως αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι χαρακτήρισε τους ναυάρχους «οπαδούς του πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τους να «γνωρίζουν ποια η θέση τους και τα όριά τους».

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Συνθήκη του Μοντρέ παραχωρεί στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")