Περισσότερα από 1.500 μεγαβάτ (MW) από παραγωγή καύσης άνθρακα θα κλείσουν από τις 8 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα ενός δεύτερου γύρου δημοπρασιών που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το κόστος κλεισίματος ρυπογόνων εγκαταστάσεων.

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038 και να επιτύχει ως επί το πλείστον ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα έως το 2050, αλλά προσπαθεί επίσης να μειώσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις περιφέρειες, στην απασχόληση και στον δημόσιο προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο μιας σειράς προσφορών μεταξύ 2020 και 2027, οι φορείς εκμετάλλευσης καλούνται να δηλώσουν σε ποια τιμή θα ήταν διατεθειμένοι να κλείσουν τα εργοστάσιά τους που χρησιμοποιούν σκληρό άνθρακα σε αντάλλαγμα χρημάτων για να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις απώλειές τους.

Η ρυθμιστική αρχή ορίζει μια μέγιστη τιμή ανά MW χωρητικότητας για την κάλυψη του λογαριασμού του δημόσιου τομέα. Η τελική τιμή λαμβάνει υπόψη τις προσφορές των προσφερόντων και τις εκπομπές CO2 των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Από τα 1.514 MW που θα τεθούν εκτός σύνδεσης τον Δεκέμβριο, ξεχωρίζει το εργοστάσιο Wilhelmshaven 757 MW της Uniper στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας της Γερμανίας.

Μετά το 2027, η αποζημίωση δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη, επομένως οι χειριστές είναι έτοιμοι να υποβάλουν προσφορές όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να αποφύγουν την απώλεια από τους ανταγωνιστές. «Η δημοπρασία υπεγράφη και πάλι», δήλωσε ο Jochen Homann, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του Bundesnetzagentur. «Το υψηλότερο βραβείο βρίσκεται πολύ κάτω από την ανώτατη τιμή που είχε οριστεί προηγουμένως.

Συνολικά, τρεις επιτυχημένοι πλειοδότες θα λάβουν μεταξύ μηδέν και 59.000 ευρώ ανά MW, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή. Αυτό ήταν που πρόσφεραν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους, αφού ο ρυθμιστής έθεσε τη μέγιστη τιμή των 155.000 ευρώ / MW