Να ρίξει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια σε μονοψήφια ποσοστά υπόσχεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική οικονομία παραμένει με την πλάτη στον τοίχο. Παράλληλα σε μία ακόμη προκλητική επίδειξη προς την Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μία πρωτοφανή προσβλητική ενέργεια κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ανάγκασε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Περιστατικό το οποίο προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, που σχολίασαν δηκτικά τη στάση του Τούρκου προέδρου

«Θεού θέλοντος, με τη μείωση των επιτοκίων σε μονοψήφια ποσοστά, θα περιορίσουμε την επιβάρυνσή τους στον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας χθες στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του AKP, στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν έχει εδώ και πολύ καιρό εκφραστεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων. Για το λόγο αυτό μάλιστα απέπεμψε πρόσφατα τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, δύο ημέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να ανακοπεί η μεγάλη πτώση της λίρας, που έχει ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε τον προηγούμενο μήνα πάνω από το 16%.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου είχε τον Φεβρουάριο επικρίνει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, υιοθετώντας την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Από τότε που ανέλαβε, ωστόσο, ο Καβτσίογλου διαβεβαίωσε επενδυτές και τραπεζίτες πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Με την τουρκική οικονομία να παραμένει κολλημένη στον τοίχο, ο Ερντογάν εξακολουθεί να επιδίδεται σε προκλητικές επιδείξεις προς την Ε.Ε., συνεχίζοντας παράλληλα την καταστολή επί δικαίων και αδίκων για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στιγμή αμηχανίας

«Εμμ...» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη, παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στη συνάντηση ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο.

Στη συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Έπειτα από τη συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή» συμπλήρωσε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα». Η προσβλητική στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στη Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

#WomensRights

«Πρώτα αποσύρονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες. Η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για τη θέση ότι «η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι» σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Την ίδια στιγμή τουρκικό δικαστήριο καταδίκαζε 22 Τούρκους απόστρατους σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντάς τους ένοχους ότι διαδραμάτισαν ρόλο πρώτης γραμμής στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 υπόπτους που δικάζονταν από δικαστήριο στην Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά.

Διώρυγα το καλοκαίρι

Η Τουρκία θα διεξαγάγει σύντομα διαγωνισμό για τη διάνοιξη μιας τεράστιας διώρυγας στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή της θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο Ερντογάν, προωθώντας ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει επικρίσεις για το κόστος και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) προβλέπεται να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βορείως της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς νότο και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 75 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η διάνοιξη της διώρυγας αυτής θα μειώσει την κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει ατυχήματα, όμως οι επικριτές του σχεδίου έχουν υπογραμμίσει ότι θα επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και θα μολύνει πηγές πόσιμου νερού.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Τούρκου προέδρου επέκριναν πρόσφατα και 104 απόστρατοι ναύαρχοι με επιστολή τους, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο αυτό θέτει σε αμφισβήτηση τη Συμφωνία του Μοντρέ του 1936.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")