Η CEZ θα Κλείσει τις Τελευταίες Τρεις Μονάδες 600MW που Χρησιμοποιούν Άνθρακα στο Εργοστάσιο Παραγωγής Ρεύματος Detmarovice

Η CEZ θα Κλείσει τις Τελευταίες Τρεις Μονάδες 600MW που Χρησιμοποιούν Άνθρακα στο Εργοστάσιο Παραγωγής Ρεύματος Detmarovice
energia.gr
Παρ, 9 Απριλίου 2021 - 09:28

H εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ a.s. θα κλείσει και τις τρεις υπόλοιπες μονάδες του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Detmarovice με άνθρακα, με συνολική ισχύ 600 MW, έως το τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022-2023 το αργότερο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στις 6 Απριλίου.
Οι τρεις μονάδες στην περιοχή της ανατολικής Μοραβίας, οι οποίες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το τοπικό ανθρακωρυχείο,

θα μπορούσαν να κλείσουν το νωρίτερο μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε η CEZ. Ήδη μια τέταρτη μονάδα ισχύος 200 MW έχει κλείσει από το 2020.
Η εταιρεία προσπάθησε στο παρελθόν να πουλήσει το εργοστάσιο Detmarovice, τη μοναδική του εγκατάσταση χρησιμοποιώντας σκληρό άνθρακα, αλλά τελικά αποφάσισε να το στείλει σε μια ανεξάρτητη μονάδα με οικονομικούς λογαριασμούς χωρισμένους από τον υπόλοιπο όμιλο.
Η CEZ έχει ήδη ανακοινώσει μακροπρόθεσμα σχέδια για να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής με καύση άνθρακα, η οποία χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον πηγές λιγνίτη από τη δική της εταιρεία εξόρυξης, έως το 2040, με εξαίρεση το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ledvice 660 MW.

Η τσεχική κυβέρνηση πρέπει ακόμη να δώσει την τελική έγκριση για τη σύσταση μιας διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής άνθρακα, η οποία ζητά να καταργηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2038.

Η επόμενη μονάδα καύσης άνθρακα της CEZ που πρόκειται να κλείσει είναι η μονάδα Melnik III των 500 MW, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, την οποία ανέφερε η εταιρεία τον Μάρτιο πιθανότατα να κλείσει στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Η CEZ πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι το αποτύπωμα άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κατά 12% το 2021 μετά από μείωση 10% το 2020.