Οι επείγουσες ανάγκες της χώρας για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν ένα από τα επιχειρήματα της διοίκησης της ΔΕΗ για τις συνεργασίες που προωθεί με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, εμμένει στην επιλογή του για συνεργασία με τις εταιρείες αυτές.

Οι επείγουσες ανάγκες της χώρας για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν ένα από τα επιχειρήματα της διοίκησης της ΔΕΗ για τις συνεργασίες που προωθεί με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, εμμένει στην επιλογή του για συνεργασία με τις εταιρείες αυτές. Οσο για την υλοποίηση των σχεδίων, σε μεγάλο βαθμό την εξαρτά από την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. 

- Ως πρώτη ερώτηση, καλύτερα να μεταφέρουμε κάτι που επικαλούνται ορισμένοι, ότι, στη μέχρι στιγμής θητεία σας στη ΔΕΗ, η μόνη κίνηση με αποτελέσματα ήταν η αύξηση των τιμολογίων. Τι τους απαντάτε;

- Το 2007 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη ΔΕΗ. Παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως η λειψυδρία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, τα οποία η ΔΕΗ κατάφερε να διαχειριστεί πολύ ικανοποιητικά.

Παράλληλα, ολοκληρώσαμε το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων της εταιρείας μας, μελετήσαμε διεξοδικά τις βασικές προτεραιότητες, ανακοινώσαμε το στρατηγικό μας σχέδιο μέχρι το 2014 και θέσαμε τις βάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και τα θεμέλια της νέας εταιρικής κουλτούρας.

Ομως η ΔΕΗ είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία, και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, για να μπορέσει κανείς να κάνει αλλαγές που να μπορούν να κριθούν εκ του αποτελέσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων αποφάσεων που λαμβάνονται για την ίδια την εταιρεία, τους εργαζομένους της και για την κοινωνία γενικότερα, γίνονται αντιληπτά μετά την πάροδο αρκετού χρονικού διαστήματος.

Ετσι, το έργο των στελεχών και της διοίκησης πρέπει να κρίνεται σε βάθος χρόνου και συνήθως μετά την αποχώρησή τους από την εταιρεία.

- Ας έρθουμε τώρα στη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE. Εχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σχόλια τόσο από τη ΓΕΝΟΠ, που υποστηρίζει ότι μετατρέπει τη ΔΕΗ σε υποκατάστημα πολυεθνικών, όσο και από ανταγωνιστές σας; 

- Το ερώτημά σας έχει πολλά σκέλη. Θα σας απαντήσω ξεχωριστά για τις διαφορετικές αναγνώσεις, όπως τις αποκαλείτε, που θεωρείτε ότι υπάρχουν.

Η ΔΕΗ δεν επιδίωξε συνεργασίες. Δέχθηκε προτάσεις για τη δημιουργία ξεχωριστών και ανεξάρτητων εταιρειών (joint venture) από την RWE και στη συνέχεια από τη Χαλυβουργική. Επίσης, πρόσφατα δέχθηκε μία πρόταση από την Endesa Hellas.

Οπως είναι η συνήθης επιχειρηματική πρακτική, έτσι και εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τις προτάσεις αυτές και εφόσον κρίνονται κατ' αρχήν ελκυστικές για την εταιρεία να συντάσσουμε μνημόνια συνεργασίας για περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε οπωσδήποτε σε οριστική συμφωνία.

Εάν καταλήξουμε στη σύσταση εταιρειών, όπως προβλέπεται από τα μνημόνια, αυτές θα είναι ανεξάρτητες εταιρείες, στις οποίες η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική θέση. Θα έχουν τελείως αυτοδύναμη επιχειρηματική και συναλλακτική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ.

Επομένως, θα αποτελέσουν νέους ανεξάρτητους παίκτες, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική αγορά.

Εξάλλου, οι μεικτές αυτές εταιρείες θα έχουν και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό προς τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των άλλων όμορων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος να παρουσιασθεί υπερπροσφορά ηλεκτρισμού στην εθνική ή ευρύτερη αγορά μας.

Επισημαίνουμε ότι, αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας είναι επειγόντως νέες μονάδες παραγωγής, ενώ για τη ΔΕΗ επιβάλλεται η επέκταση των ορίων δραστηριοτήτων της στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

- Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος; 

- Η ΔΕΗ γνωρίζει ότι η λιανική αγορά τελικής κατανάλωσης ρεύματος ωριμάζει πολύ γρήγορα και νέοι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα αναπτύξουν σύντομα εμπορική δραστηριότητα. Ετσι, σύντομα η εταιρεία θα αντιμετωπίσει έντονα την πίεση απώλειας μεριδίων αγοράς και, επομένως, εσόδων.

Οι επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες αποβλέπουν στην εξέταση των δυνατοτήτων αποτελεσματικής ανάπτυξής της, η οποία θα αποτελέσει πηγή νέων εσόδων που θα αναπληρώσουν τις απώλειες λόγω μείωσης των πωλήσεών της στους τελικούς καταναλωτές.

Εάν δεν το πράξει, τότε θα κινδυνεύει με συρρίκνωση που θα οδηγήσει σε απαξίωση. Είμαστε σίγουροι ότι την πορεία αυτή κανένας από τους εργαζομένους δεν θα την ήθελε.

Η ΔΕΗ έχει αποδείξει στις δεκαετίες που προηγήθηκαν την τεράστια κοινωνική προσφορά της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία του ελληνικού λαού. Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει τόσο μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας όσο η ΔΕΗ.

Αν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, η επιχειρηματική συμπεριφορά και αναπτυξιακή πορεία της δεν μπορούν παρά να επηρεάζονται από την ιστορία της για εξασφάλιση επαρκούς, διαχρονικά φθηνής και ποιοτικά άριστης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Η επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί το κύριο μέλημα της αποστολής της.

- Εχει κλείσει η συμφωνία με την RWE;

- Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οποιαδήποτε συμφωνία και πολλώ μάλλον στα μέτρα της RWE.

Σήμερα υπάρχει η πρόταση της RWE, την οποία εξετάσαμε ως προοπτική, αξιολογήσαμε ως πολύ ελκυστική για τη ΔΕΗ ώστε να αξίζει να τη διερευνήσουμε περαιτέρω.

Για το λόγο αυτό συντάξαμε το μνημόνιο συνεργασίας ώστε να επισημοποιήσουμε και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας χωρίς να είμαστε βέβαιοι, όπως ανέφερα προηγουμένως, ότι θα καταλήξουμε στη συνεργασία αυτή.

- Πέρα από το επιχειρηματικό θέμα, η προοπτική δημιουργίας σταθμού λιθάνθρακα στην περιοχή της Καβάλας, ή στη Μαγνησία, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις φορέων, βουλευτών όλων των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο τις λαμβάνετε υπόψη σας;

- Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθαρού άνθρακα που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα, έχουν γίνει αποδεκτές απ' όλους τους διεθνείς περιβαλλοντικούς φορείς και την Ε.Ε.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης 26 ανθρακικών μονάδων στα προσεχή χρόνια.

Μόνο στην περιοχή του Ανω Ρήνου-Βεστφαλίας έχουν προγραμματισθεί να εγκατασταθούν 12 μονάδες.

Τώρα για τη χώρα μας. Ασφαλώς και επιθυμούμε να πάμε σε μία περιοχή στην οποία η τοπική κοινωνία μάς θέλει.

Χρειαζόμαστε την αποδοχή και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών.

Ομως, η οποιαδήποτε τελική απόφαση που θα ληφθεί, πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα και σε μία ολοκληρωμένη μελέτη οφέλους - κόστους για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, εάν προχωρήσει η συμφωνία με την RWE για τις λιθανθρακικές μονάδες, τότε μιλάμε για μια επένδυση περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία, πέραν των μόνιμων θέσεων εργασίας που θα εξασφαλίσει, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες.

Αυτό που πρέπει να επιζητούμε είναι αφενός οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αφετέρου καθαρό περιβάλλον.

Οχι το ένα ή το άλλο διαζευκτικά, αλλά και τα δύο πρέπει να συνυπάρχουν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας ως χώρας και ως τοπικών κοινωνιών.

Οταν θα φθάσουμε στο σημείο να αποφασίσουμε, θέλουμε να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και να επισκεφθούμε με εκπροσώπους τους περιοχές στην Ευρώπη όπου λειτουργούν λιθανθρακικές μονάδες και συνυπάρχουν η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με το καθαρό περιβάλλον.