Masdar, EDF και Nesma Holding Ξεκινούν την Κατασκευή Ηλιακής Μονάδας 300MW στη Σαουδική Αραβία

Masdar, EDF και Nesma Holding Ξεκινούν την Κατασκευή Ηλιακής Μονάδας 300MW στη Σαουδική Αραβία
energia.gr
Τρι, 13 Απριλίου 2021 - 09:24

Μια κοινοπραξία μεταξύ της Masdar, του EDF Renewables και της Nesma Holding Company που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, θα εγκαταστήσει  ένα φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 300MW στη Σαουδική Αραβία. Η ηλιακή εγκατάσταση Jeddah, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Τζέντα, θα διαθέτει μονάδες διπλής όψης και ιχνηλάτες ενός άξονα, ενώ θα χρησιμοποιούνται ρομπότ για τον καθαρισμό των μονάδων.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προτίμησε την κοινοπραξία καθώς υπέβαλε την πιο ανταγωνιστική προσφορά κόστους 0,0162 $ / kWh και υπέγραψε μια 25ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου.

Το έργο Jeddah αποτελεί μέρος του δεύτερου γύρου του προγράμματος εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελείται από επτά ηλιακά έργα συνολικής ισχύος περίπου 1,5GW. Το βασίλειο στοχεύει να φτάσει τα 27,3GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2024 και να παράγει το 50% της ενέργειας του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Παράλληλα με την συνεργασία σε ηλιακά πάρκα, EDF Renewables και Masdar συνεργάζονται και σε ένα αιολικό πάρκο 400MW στη Σαουδική Αραβία που πρόκειται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2022. Οι εταιρείες έχουν επίσης ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ηλιακών έργων στο Αμπού Ντάμπι και το Ισραήλ.

Ο Bruno Bensasson, ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος του EDF Group, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ότι τα δύο έργα στη Σαουδική Αραβία «είναι απόλυτα συμβατά με τη στρατηγική CAP 2030 του Ομίλου EDF, η οποία στοχεύει στο διπλασιασμό της καθαρής ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ 2015 και 2030 , από 28 έως 60GW καθαρό