Κλιμακώνεται ο «μυστικός» πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ένα εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία έγινε στόχος επίθεσης κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποδίδουν στο Ιράν. Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ «πολύ κακό στοίχημα» από την πλευρά του Ισραήλ

Από την επίθεση στο εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία δεν υπήρξαν θύματα. Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυ Al Mayadeen, το πλοίο με ονομασία Hyperion ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία PCC. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ναυσιπλοΐας MarineTraffic, το πλοίο το οποίο σύμφωνα με αναφορές ταξίδευε με σημαία Μπαχαμών, σταμάτησε στα ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα.

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες μετά το σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό Νατάνζ, για το οποίο το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, υποσχόμενο εκδίκηση.

Με δηλώσεις του χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Νατάνζ «πολύ κακό στοίχημα» από την πλευρά του Ισραήλ.

Προειδοποίησε παράλληλα τις ΗΠΑ ότι δεν θα κερδίσουν κανένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω «πράξεων δολιοφθοράς» ή «κυρώσεων».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ζαρίφ τόνισε ότι η επίθεση στη Νατάνζ ήταν ένα «κακό στοίχημα» από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση της Τεχεράνης στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018.

«Σας διαβεβαιώ ότι στο άμεσο μέλλον πιο προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός. «Οι Ισραηλινοί πίστεψαν ότι με την επίθεση θα αποδυναμώσουν τη θέση μας στις συνομιλίες στη Βιέννη, αλλά αντιθέτως θα την ενισχύσουν», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, αν τελικά οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε αυτή, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι απειλεί τις συνομιλίες επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ιράν έχει αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αμπάς Αρακτσί.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")