Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom «εισβάλλει» με επιθετικές κινήσεις στις αγορές διάθεσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, με σχέδια για την πώληση φυσικού αερίου και ενέργειας κατευθείαν σε καταναλωτές, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ομίλου.

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom «εισβάλλει» με επιθετικές κινήσεις στις αγορές διάθεσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, με σχέδια για την πώληση φυσικού αερίου και ενέργειας κατευθείαν σε καταναλωτές, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ομίλου.

Και η Βρετανία αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος στη στρατηγική της Gazprom. Ο Βιτάλι Βασίλιεφ, επικεφαλής της Gazprom Μarketing and Trading (GM&T), προβλέπει ότι ο ρωσικός «κολοσσός» θα ελέγχει μέσα στην επόμενη τριετία το 14% της βρετανικής αγοράς φυσικού αερίου, έναντι ποσοστού 1,5% σήμερα.

Oι προσπάθειες της Gazprom ανακοινώνονται σε μια εποχή που η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των ενεργειακών της αγορών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Aυτό συνεπάγεται ευκολότερη πρόσβαση στους ενδιαφερομένους, όπως και πρόσβαση στα δίκτυα διανομής.

Την ίδια στιγμή όμως εγείρονται ερωτήματα μήπως κρατικοί ενεργειακοί «κολοσσοί» όπως η Gazprom εκμεταλλευθούν την απελευθέρωση των αγορών. Και η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο που δεν θα επιτρέπει σε τέτοιες εταιρείες να αποκτήσουν τον έλεγχο των ευρωπαϊκών δικτύων διανομής. Επόμενο βήμα της GM&T είναι η γαλλική αγορά, ενώ δύσκολη είναι και η προσπάθεια «εισβολής» στη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη διείσδυση της Gazprom στην Ευρώπη συνέβη στα τέλη του 2006, όταν υπέγραψε συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni SpA, βάσει της οποίας έχει τη δυνατότητα να πωλεί τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως απευθείας σε Ιταλούς καταναλωτές.

(δημοσιεύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 28/1/2008)