Την αισιοδοξία τους ότι το 2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσει η ΔΕΗ σε περαιτέρω ανάπτυξη εκφράζουν κύκλοι της εταιρείας στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται και στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5, καθώς οριστικοποιείται η μετατροπή της μέχρι το 2025 σε μονάδα αερίου. 

Ειδικότερα κύκλοι της εταιρίας μιλούν για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα επίπεδα του 2020 και του 2021. «Το 2020 ήταν μία χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη ΔΕΗ σε πολλά επίπεδα, με σημαντική μεταστροφή της λειτουργικής κερδοφορίας και το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2019 και να ανέρχεται σε €886 εκατ. υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των €650 εκατ.», τόνιζε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιώργος Στάσσης.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά την λειτουργία της μονάδας Πτολεμαίδα 5 που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022, η λύση που προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μετατροπή της το αργότερο έως το 2025 σε μονάδα φυσικού αερίου (Hydrogen ready), με την ισχύ της να ξεπερνά τα 1000 MW. Όπως τονίζουν κύκλοι της εταιρείας η μονάδα θα είναι αρκετά ευέλικτη, καθώς μέσα σε περίπου μιάμιση με μία ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από 300 MW σε πάνω από 1000 MW, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία, ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική μονάδα. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της. Επομένως, με βάση αυτά τα δεδομένα επισημαίνεται πως η απολιγνιτοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί όχι το 2028, αλλά το 2025.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο 3ο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται, πως ήδη βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, όπου οι εννιά  επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή.

Σε σχέση με το «πράσινο» ομόλογο το επιτόκιο χθες βρισκόταν στο 3,05%, από 3,875%. Κύκλοι της εταιρίας επισημαίνουν πως είχε πολύ καλή υποδοχή από τις αγορές. Σε σχέση  τέλος με το target model, παράγοντες της εταιρείας αναφέρουν πως η αγορά βελτιώνεται. Η κατάσταση δεν ήταν καλή για κάποιους μήνες, αλλά εξομαλύνεται. Θα βοηθήσει και η διασύνδεση με την Βουλγαρία από τις 11 Μαΐου. Να σημειωθεί πως το φθινόπωρο αναμένεται η σύζευξη σε επίπεδο «Ενδοημερήσιων Αγορών» με την Ιταλία.