Την ώρα που οι νέοι στόχοι της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιτάσσουν η Ελλάδα να αυξήσει τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκείνη αντί να ανοίγει το βήμα της, το επιβραδύνει.

Την ώρα που οι νέοι στόχοι της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιτάσσουν η Ελλάδα να αυξήσει τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκείνη αντί να ανοίγει το βήμα της, το επιβραδύνει.


Έτσι, και παρά τα όσα εξαγγέλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί, χιλιάδες αιτήσεις για «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις εκκρεμούν εδώ και μήνες στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αιτία δεν είναι η γραφειοκρατία ούτε η έλλειψη χωροταξικού ούτε κάποια άλλη από τις παιδικές ελληνικές ασθένειες που εμποδίζουν για χρόνια την υλοποίησή τους. Αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού και ο τεράστιος φόρτος εργασίας που αυτό επωμίζεται. Όλοι κι όλοι... πέντε υπάλληλοι, μαζί με μερικούς συμβασιούχους, καλούνται να εξετάσουν 1.750 αιτήσεις για αιολικά και 1.350 για φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίες έχουν κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί μάλιστα όπου «χάνει η μάνα το παιδί» είναι στα μικρά φωτοβολταϊκά, κάτω των 150 κιλοβάτ, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση αφού το κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Οι εκκρεμείς φάκελοι στην κατηγορία αυτή ξεπερνούν τις 6.000!


Το ομολογούν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, που από την περασμένη εβδομάδα έχουν αρχίσει καθημερινά τρίωρες στάσεις εργασίας: «Λόγω του τεράστιου όγκου των φακέλων που έχουν κατακλύσει τα γραφεία και τους διαδρόμους της ΡΑΕ, αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στις τεθείσες από τον νόμο προθεσμίες και ταυτόχρονα γίνεται καθημερινά δέκτης των παραπόνων των ενδιαφερομένων για τις καθυστερήσεις»...