Ο τομέας των φωτοβολταϊκών επέδειξε μεγάλη ανθετικότητα τον τελευταίο χρόνο, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Αυτό υποστήριξε χθες, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος του SolarPower Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών) και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, ανοίγοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου του SPE, με τίτλο «Driving Sustainable Change»

 Το ψηφιακό συνέδριο του SPE αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά.

Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο Frans Timmermans, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ε.Ε και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Leonore Gewessler, η αυστριακή Υπουργός Κλίματος & Υποδομών, καθώς και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Enel Green Power είπε ότι τα φωτοβολταϊκά αναπτύχθηκαν με διψήφιο ποσοστό της τάξης του 11%, εγκαθιστώντας συνολικά ισχύ 18,2 γιγαβάτ, δηλαδή, επίδοση που είχε να καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2011. Επίσης, συνέχισε, 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. εγκατέστησαν περισσότερα φωτοβολταϊκά σε σχέση με το 2020. Γενικότερα, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ενέργειας. «H πέραν των προσδοκιών μείωση του κόστους, η ευελιξία, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά είναι τα χαρακτηριστικά που ενίσχυσαν την ανάπτυξη του κλάδου σε περιβάλλον πανδημίας. Μάλιστα, αναμένουμε 23% ενίσχυση για το 2021 και υπολογίζουμε πως το 2023 θα έχουμε ξεπεράσει τα 30 GW», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του SPE.

Μολονότι ο συγκεκριμένος στόχος μοιάζει ήδη φιλόδοξος, καθώς ακόμη και με το μετριοπαθές σενάριο η συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ηλιακή ενέργεια το 2024 θα υπερβεί τα 250 γιγαβάτ, από τα σημερινά 138, ο κ. Χαντάβας επεσήμανε ότι χρειάζεται να εγκατασταθεί πολύ περισσότερη ισχύς από ΑΠΕ, ώστε να πετύχει η Ευρώπη το στόχο της απολιγνιτοποίησης.

Σύμφωνα με έρευνα του SolarPower Europe για το 2050, που εκπόνησε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του LUT στην Φινλανδία, τα φωτοβολταϊκά θα αποτελούν την κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας έως το 2040, σε σημείο  ώστε, σύμφωνα με τους πλέον μετριπαθείς υπολογισμούς θα έχουν φτάσει τα 4,7 τεραβάτ έως το 2050. «Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η ηλιακή ενέργεια, ως η αποδοτικότερη τεχνολογία από πλευράς κόστους, απέδειξε ότι μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας για την πράσινη ανάκαμψη. Άλλωστε, για αυτό στον SPE δεσμευόμαστε όχι μόνο να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και να υιοθετήσουμε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα όλων των ενεργειών μας», τόνισε ο κ. Χαντάβας.

Στη συνέχεια είπε ότι η βιωσιμότητα και η βιομηχανική στρατηγική αποτελούν τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος, για να υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης των προηγμένων και βιώσιμων τεχνολογιών ηλιακής ενέργεια. Ο πρόεδρος του SPE ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ο Σύνδεσμος θα υποστηρίξει καινοτόμα κατασκευαστικά πρότζεκτ στην Ευρώπη μέσω της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Ηλιακής Ενέργειας», η οποία θα περιλαμβάνει μια δέσμη κατάλληλων κινήτρων για την ενίσχυσή τους. Ακόμη, προανήγγειλε την πρώτη έκδοση του SPE για «καλές πρακτικές βιωσιμότητας» που σχετίζονται με τον κλάδο, η οποία θα παρουσιαστεί την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

Τέλος ο κ. Χαντάβας μίλησε για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται σε επίπεδο νομοθεσίας και πολιτικής πρωτοβουλίας ώστε η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Πρώτον, στην επαναξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ, θα πρέπει ο στόχος για την παραγωγή πράσινη ενέργειας να φτάσει τουλάχιστον το 45% ως το 2030, από 32% που είναι σήμερα. Για να συμβεί αυτό, εξήγησε ότι «είναι θεμελιώδες να προωθηθεί η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω της έκδοσης Ευρωπαϊκών οδηγιών για τις απαιτούμενες άδειες». Δεύτερον, υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει ένα καλύτερο πλαίσιο για τις Διμερείς Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας (PPAs) και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Εξίσου σημαντικό βήμα με τα παραπάνω για την απολιγνιτοποίηση είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και η ενίσχυση του κλάδου του ανανεώσιμου υδρογόνου.  «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οφείλουμε να δράσουμε σήμερα. O εξηλεκτρισμός και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έξυπνων συστημάτων ενέργειας έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τομείς προτεραιότητας», κατέληξε.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με την πρώτη θεματική ενότητα που επικεντρώθηκε στη συνεργασία που απαιτείται για την κινητοποίηση όλων των τομέων. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις για να αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου, αλλά και για να ανανεωθεί το υπάρχον είπε ο Diederik Peereboom, Γενικός Γραμματέας της T&D Europe, ενώ ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας της Hydrogen Europe κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναθεωρήσουν το τμήμα της οδηγίας RED II, που αφορά στη συνολική κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, έως το 2030, και θέτει το βάρος της απόδειξης προέλευσης στον παραγωγό, ζητώντας την εφαρμογή αυτής της αρχής από το 2025.

Επίσης, για τη δυναμική των ΑΠΕ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μίλησε  η Julie Beaufils, Γενική Γραμματέα της EuropeOn, ενώ η κα Arianna Vitali Roscini, Γενική Γραμματέας του Συνασπισμού για την Εξοικονόμηση Ενέργειας τόνισε ότι η έννοια της ενεργειακής αποδοτικότητας θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις δραστηριότητες, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η δεύτερη συνεδρία επικεντρώθηκε στο ζήτημα του «Solar4Ambitions». Ο κ. Frans Timmermans, Εκτελεστικός Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε μια ιδιαίτερη συζήτηση με α ασχολούνται άμεσα με την κα Cassia Moraes, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Συμβούλου του Youth Climate Leaders. Η κα Moraes μίλησε για τις δραστηριότητες του YCL και αναφέρθηκε στις δράσεις της οργάνωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της διαρθρωτικής ανεργίας.«Η κλιματική κρίση είναι η καλύτερη ευκαιρία να συμπεριληφθούν όλοι οι νέοι στην κλιματική οικονομία. να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη διαμαρτυρία και να επενδύσουμε στην ανάδειξη επαγγελματιών και στην εκπαίδευση των νέων τώρα και στο μέλλον.» Από την πλευρά του, ο κ. Timmermans είπε ότι δίχως το κίνημα της νεολαίας, οι πολιτικοί δεν θα συζητούσαν για το κλίμα όπως κάνουν τώρα.

Τέλος, η Leonore Gewessler, η Ομοσπονδιακός Υπουργός Δράσης για το Κλίμα, το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Κινητικότητα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία της Αυστρίας, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πίεση που ασκείται προκειμένου να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές δράσεις και τόνισε ότι το πόσο σημαντικό είναι πρόγραμμα για την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου φωτοβολταϊκών πάνελ  στις στέγες των σπιτιών της χώρας της. Ο κ. Timmermans ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, αναφερόμενος στη σημασία του έργου της δημόσιας διοίκησης στην ενεργειακή μετάβαση, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σπαταλούμε άλλο  χρόνο. Είμαστε μαζί σε αυτό και μπορούμε να πετύχουμε μόνο αν όλοι εκτελέσουμε στην εντέλεια το ρόλο μας.»