Μόλις δύο εβδομάδες αφότου κάποιοι νέοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κέρδισαν αγωγή λόγω ανεπαρκούς προστασίας του κλίματος στη Γερμανία, ψηφίστηκε μια τροποποιημένη έκδοση του νόμου της χώρας για το κλίμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιταχυνόμενη κατάργηση της παραγωγής άνθρακα.
«Η Γερμανία θα είναι ουδέτερη από το κλίμα έως το 2045 και καθορίζει το δρόμο προς αυτόν τον στόχο με δεσμευτικούς ενδιάμεσους στόχους

για τη δεκαετία του 20 και του 30», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας στις 12 Μαΐου, μετά την έγκριση του νόμου από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο. Αποφασίστηκε επίσης ένας ενδιάμεσος στόχος μείωσης των εκπομπών του 2030 κατά 65% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλόδοξες από πριν, ενώ προστέθηκε νέος στόχος 88% για το 2040.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία είχε στοχεύσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Έχει πλέον δεσμευτεί να γίνει αρνητική στον άνθρακα μέχρι εκείνη την ημερομηνία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρει περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό, τι βάζει.

Οι ακτιβιστές πιέχουν για περισσότερους περιορισμούς εκπομπών νωρίτερα για να αποτρέψουν τη μεταφορά όλων των βαρών στις μελλοντικές γενιές. Αυτό επιτεύχθηκε με τις τροποποιήσεις του νόμου, ανέφερε το υπουργείο.

Για να επιτευχθούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι, η μεγάλη βιομηχανική οικονομία της Γερμανίας, το σύστημα ισχύος της και ο πληθυσμός της θα χρειαστεί να αποσυμφορηθούν ταχύτερα. «Αυτό επηρεάζει πολλά μέρη της πολιτικής. Όλα τα υπουργεία θα πρέπει να είναι υπουργεία προστασίας του κλίματος περισσότερο από ποτέ », δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε (φωτό).