ΤΑΙΠΕΔ: Η Πορεία του Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων – Ξεχωρίζουν ΔΕΠΑ, Ελληνικό, Εγνατία, Αττική Οδός

ΤΑΙΠΕΔ: Η Πορεία του Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων – Ξεχωρίζουν ΔΕΠΑ, Ελληνικό, Εγνατία, Αττική Οδός
energia.gr
Δευ, 17 Μαΐου 2021 - 16:55

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε στις 13/5/2021 το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ. Περιλαμβάνει 23 περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων καθώς και κατευθύνσεις για τη διάχυση των αρχών της Αειφορίας στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ

ενώ οι ξεχωρίζουν οι αποκρατικοποιήσεις Ελληνικού, Εγνατίας Οδού, της Αττικής Οδού, ΔΕΠΑ. Επίσης, σημαντικά ακίνητα αξιοποιούνται, όπως η πρώην βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, το Ολυμπιακό Ακίνητο στο Μαρκόπουλο κα. Κατευθύνσεις για τη διάχυση των αρχών της Αειφορίας στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ADP έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου και είναι διαθέσιμο εδώ https://bit.ly/3frJhCi

Στο κείμενο γίνεται γνωστό ότι το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου αλλά και το ότι εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

Από την άλλη πλευρά, γνωστοποιείται ότι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης θα καθορίσει το χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καθώς και ότι ετοιμάζονται εναλλακτικά σχέδια για τις Μαρίνες. 

Εναλλακτικές αναζητούνται και για την πώληση του 11,33% της ΕΥΔΑΠ. 

Σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό στόχος είναι ο διαγωνισμός να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει διαμορφώσει και εξελίσσει Πολιτική Αειφορίας ενσωματώνοντας ενδεικτικά τις αρχές της, στις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις:

  • Στα RfPs για πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων (π.χ. συστάσεις για εμπειρία μελών ομάδας έργου σε θέματα αειφορίας)
  • Στις Συμβάσεις Παραχώρησης (π.χ. όροι εφαρμογής αρχών εξοικονόμησης ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού κατά τον σχεδιασμό κ υλοποίηση των έργων)
  • Στα Στρατηγικά Σχέδια και τις Περιβαλλοντικές Μελέτες (π.χ. αντιστοίχισή τους με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ην. Εθνών – SDGs)
  • Στην ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου βάσει των αναγκών κάθε έργου (π.χ. εκτίμηση υπολειμματικής αξίας της μελλοντικής χρήσης της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας για αποθήκευση υδρογόνου)