Μπροστά μας ανοίγεται μια περίοδος έντονων διεργασιών, σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την εναρμόνιση του με τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη προχθεσινή ομιλία του, στη Βουλή, για την κλιματική πολιτική, λέγοντας πως «ήδη έχουμε ξεκινήσει την αναθεώρηση ενός ήδη πολύ φιλόδοξου εθνικού σχεδίου». Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, οι νέες κατευθύνσεις υποχρεώνουν τη χώρα στο να αλλάξει το σχεδιασμό σε σχέση με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας και από 61% να αυξηθεί τουλάχιστον στο 67%.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο τομείς που αναμένεται να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας, όπου «πάνω από 1,2 με 1,4 GW αποθηκευτικής δυνατότητας θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2030 για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη σταθερότητα του ηλεκτρικού μας δικτύου και να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας. Από την άλλη πλευρά σε ό,τι έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας υπογράμμισε ότι μέχρι το 2030 στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα παρέχει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια για να αναβαθμιστεί το κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Ο διάλογος όμως για την επίτευξη μηδενικών ρύπων και αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει αναθερμάνει τον διάλογο σε επίπεδο επιστημονικών φορέων και όχι μόνο. Ενδεικτικό του διαλόγου που έχει ξεκινήσει είναι το κείμενο πολιτικής, με τίτλο «Πράσινες» επενδύσεις για ελαχιστοποίηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα έως το 2050», που συντάχθηκε από ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που απαρτίζεται από την κα Έλενα Γεωργοπούλου, κύρια ερευνήτρια, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, τον κ. Σεβαστιανό Μοιρασγεντή, Διευθυντή Ερευνών, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, τον κ. Γιάννη Σαραφίδη, κύριο ερευνητή, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, τον καθηγητή κ. Δημήτρη Λάλα, εξωτερικό επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΑΑ και τον κ. Νίκο Γάκη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη του ΕΑΑ.

Στο κείμενο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως κρίσιμο το ρόλο της χρηματοδότησης για το μέλλον των επενδύσεων στις ΑΠΕ, ενώ επισημαίνουν και τις παραλείψεις όπως το γεγονός πως στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που δημιουργήθηκε για να δώσει κατευθύνσεις σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απουσιάζουν μέτρα για την υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων και καταναλωτών. Αναφέρουν ακόμα πως  από τα 6,03 δισ. ευρώ επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την ενεργειακή μετάβαση, «μόνο τα 2,7 δις € είναι άμεσα δεσμευμένα για δράσεις στον ενεργειακό τομέα, ενώ επιπλέον 225 εκατ. € ενδέχεται να υποστηρίξουν δράσεις μείωσης εκπομπών ΑΦΘ».

Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ακόμα πως «οι μαζικές και ριζικές βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια απαιτούν την άρση των τεχνικών, νομικών και οικονομικών εμποδίων, ιδίως για τα υφιστάμενα και παλαιά κτίρια κατοικιών», ενώ σε ό,τι αφορά έναν άλλο τομέα, αυτό των βιοκαυσίμων, τονίζουν πως «θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μείγματος και θα πρέπει να ξεπεραστούν τα κύρια εμπόδια στη διείσδυσή τους, δηλαδή οι χρήσεις γης και η απροθυμία των αγροτών».