Τα βλέμματα στρέφονται στον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μην παρουσιάζει τις ατέλειες του τελευταίου κύκλου, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφεληθούν και τα φτωχά νοικοκυριά. Αυτό επιβεβαίωσε στην 1η διαδικτυακή συζήτηση 

του έργου SMAFIN, που διοργανώθηκε χθες από το ΚΑΠΕ με θέμα «Υποστήριξη υλοποίησης έξυπνης χρηματοδότησης για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην Ελλάδα», η προϊσταμένη επιτελικής δομής ΕΣΠΑ, του ΥΠΕΝ κα Ιωάννα Νίκου, τονίζοντας ότι όπως και στα προηγούμενα προγράμματα έτσι και στο επόμενο βασική προτεραιότητα θα είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η κα Νίκου έδωσε χρήσιμα στοιχεία σε σχέση με την πορεία των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε πως η συνολική δημόσια δαπάνη για τους δύο κύκλους(«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ») ήταν 764 εκατ. ευρώ. Στον α’ κύκλο πραγματοποιήθηκαν 42.680 υπαγωγές και έχει ολοκληρωθεί το 89% των έργων (37.800), ενώ στον δεύτερο κύκλο πραγματοποιήθηκαν 21.400 υπαγωγές και ολοκληρώθηκε το 64% των έργων. Επίσης, σημείωσε πως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα επιδότησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Το σχέδιο πάντως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε λεπτομερώς ο κ. Κώστας Σκρέκας στην ίδια εκδήλωση, επισημαίνοντας πως μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος, ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Ενέργειας βέβαια ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν νέες πηγές χρηματοδότησης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα «την αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου με αποπληρωμή της επένδυσης από το όφελος που προκύπτει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας».

Να σημειωθεί πως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπονται 1,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων για την διετία 2021- 2022, με αναπροσαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης( ενεργειακά, οικονομικά), αλλά και με ενίσχυση των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο των κριτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, καθώς και οι βαθμοί ενεργειακής απόδοσης, που επιτυγχάνονται από τις δράσεις. Υπενθυμίζεται, πως στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αποδοτικότητας προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, μέσω της δημιουργίας Ανεξάρτητου Μητρώου Ελεγκτών των ΠΕΑ.Τέλος, να σημειωθεί πως η Ε.Ε. στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων έχει ανακοινώσει και την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες. Στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 προβλέπεται μια πιο «πράσινη» Ευρώπη με προώθηση της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μομφές ενέργειας.