Η αλλαγή πορείας της κυβέρνησης αναφορικά με τον διορισμό των μελών του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ουσιαστικά βάζει φρένο στους σχεδιασμούς του Ομίλου Λάτση για ενίσχυση του ελέγχου που ασκεί στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης που ήταν προγραμματισμένη για χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε τη διοίκηση για την απόφασή του να επιλέξει την εναλλακτική λύση που δίνει ο νόμος 4706/2020, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του Δ.Σ. από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη Γ.Σ. και την εκλογή όλων από τη Γενική Συνέλευση.

 

Ουσιαστικά δηλαδή το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ορισμού των τεσσάρων από τα έντεκα συνολικά μέλη του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ μετά και την εισήγηση για την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 20 του καταστατικού που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,5% των μετοχών του Ομίλου.

Ετσι, βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, τα ΕΛΠΕ προχώρησαν σε αναβολή της Γ.Σ. για τις 28/5 καθώς απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου.

Η πρόταση του Ταμείου (που απηχεί και την κυβερνητική θέση), ουσιαστικά, οδηγεί σε διατήρηση του ελέγχου του ελληνικού Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, ωστόσο η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μένει να αποσαφηνιστεί από τη διοίκησή της και τη Γενική Συνέλευση.

Ο σχετικός νόμος, με τον οποίο εναρμονίζεται το καταστατικό των ΕΛΠΕ και υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της Βουλής, παρέχει 2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τον διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη Γ.Σ. στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη Γ.Σ. που είναι, σύμφωνα με πηγές των ΕΛΠΕ, και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής κάλεσε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην διοίκηση με σύννομο τρόπο, ενώ το ζήτημα της αλλαγής καταστατικού έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, πολιτικών και συνδικαλιστικών. Επίσης, πριν από λίγες μέρες η ΔΕΗ κατά τη σύγκληση της έκτακτης Γ.Σ. για τις 4 Ιουνίου προωθεί τη συμμόρφωσή της με τον νόμο με παράλληλη διατήρηση των εργαζομένων στη διοίκησή της.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο θα ορίζει τα τέσσερα από τα συνολικά 11 μέλη του Δ.Σ. και τα άλλα τρία θα προέρχονται από την Paneuropean, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση. Για τα επτά αυτά μέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει σχετική σύμπτωση απόψεων στη βάση και των όσων είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2003 μεταξύ των πλευρών. Για τα υπόλοιπα, όπως αναφέρεται, θα τηρηθούν όσα προβλέπονται για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.

Από τα ΕΛΠΕ πάντως εκφράζεται η βεβαιότητα πως η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο μετασχηματισμό της εταιρείας.