Ιταλία: Δημιουργεί «Ειδικές Περιοχές» για την Εγκατάσταση ΑΠΕ με Στόχο την Παράκαμψη της Γραφειοκρατίας

Ιταλία: Δημιουργεί «Ειδικές Περιοχές» για την Εγκατάσταση ΑΠΕ με Στόχο την Παράκαμψη της Γραφειοκρατίας
energia.gr
Δευ, 24 Μαΐου 2021 - 16:20

Σειρά μέτρων για να επιταχύνει το χρόνο που απαιτείται για την έγκριση νέων έργων ΑΠΕ προωθεί η ιταλική κυβέρνηση. Στα μέτρα που προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται  η δημιουργία ειδικών περιοχών για την εγκατάσταση τέτοιων έργων. Η πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της Ιταλίας έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη συστημάτων πράσινης ενέργειας, απειλώντας την πρόσβαση στα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ και την επίτευξη κλιματικών στόχων

Η Ρώμη πρέπει να εγκαταστήσει περίπου 70 GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, αλλά παράγει μόλις 0,8 GW ετησίως, καθυστέρηση που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη γραφειοκρατία. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία έθεσε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ατζέντας της, προσπαθεί, μέσω νέας νομοθεσίας, να προωθήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ένα σχέδιο διατάγματος, το οποίο έχει υπ’ όψιν το Reuters, δίνει προθεσμία στις ιταλικές περιφέρειες 120 ημέρες για να προσδιορίσουν «κατάλληλες περιοχές» για πράσινες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπου η αδειοδότησή τους θα είναι ευκολότερη. Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει ότι οι περιοχές δεν θα είναι σε θέση να κηρύξουν τις περιοχές ακατάλληλες αργότερα. 

Πολλά έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ιταλία δεν έχουν καταφέρει να λάβουν υποστήριξη από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές με την αιτιολογία ότι επηρεάζουν το τοπίο. «Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των χρόνων. Οι τοπικές αρχές έχουν πολλές εξουσίες βέτο σε αυτό», λέει ο Davide Tabarelli, επικεφαλής του ενεργειακού thinktank Nomisma Energia, αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Το σχέδιο διατάγματος περιέχει επίσης άλλα μέτρα που συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των αδειών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καθιστούν απλούστερη την έγκριση αποθήκευσης ενέργειας και μικρότερων ηλιακών εγκαταστάσεων. Δημιουργεί επίσης, έως το 2026, μια ειδική επιτροπή εποπτείας στο Υπουργείο Πολιτισμού για έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ιταλίας για πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια ανοικοδόμησης από την πανδημία. Αυτό το σχέδιο, που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει μια δέσμευση για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων με στόχο να «ξεκλειδώσουν» περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (244,24 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.

Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ιταλία έχει εκδώσει, κατά καιρούς, πληθώρα νόμων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά με μικρά απτά αποτελέσματα.