Σε δημόσια διαβούλευση έως την 1η Ιουνίου θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το κείμενο τροποποίησης της μεθοδολογίας υπολογισμού των εσόδων του ΑΔΜΗΕ από τη διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)

Είναι κάτι για το οποίο είχε κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθ. Διαγούμας πριν από λίγες εβδομάδες σε συνέντευξη Τύπου. Εκεί αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις συστήματος και δικτύου ο κ. Διαγούμας είχε πει ότι οι χρεώσεις χρήσης δικτύου πρέπει να εκσυγχρονιστούν κάνοντας λόγο για αλλαγή μεθοδολογίας που θα βοηθήσει και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). «Να δούμε πώς θα επιμερίζονται οι χρεώσεις δικτύου στον νέο ρόλο των δικτύων που δεν αφορούν την εξυπηρέτηση καταναλωτών αλλά και αποκεντρωμένων μονάδων αποθήκευσης κ.ά.» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι η ΡΑΕ, όπως είχε τονίσει ο επικεφαλής της, προετοίμασε ένα πλαίσιο κινήτρων τόσο στους Διαχειριστές δικτύων ρεύματος όσο και φυσικού αερίου για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, επιτάχυνση των επενδύσεων και μείωση των απωλειών αλλά και στόχο τη βελτίωση των μεθοδολογιών Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων.

Οι προτάσεις ΡΑΕ

Οι σημαντικότερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που προτείνει η ΡΑΕ για τον υπολογισμό του Επιτρεπόμενου Εσόδου παραπέμπουν σε :

* Εκτίμηση των παραμέτρων του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή με αναλυτική παρουσίαση αυτών, στη βάση συγκεκριμένων αρχών.

* Διάκριση των λειτουργικών δαπανών σε ελεγχόμενες (ως προς το ύψος τους από τον Διαχειριστή) και μη ελεγχόμενες δαπάνες.

* Εκτίμηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή σε ονομαστικούς όρους, βάσει εισήγησης του Διαχειριστή που θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε πιστοποιημένα από Ορκωτό Ελεγκτή στοιχεία.

* Σχετική πρόβλεψη για την αφαίρεση εσόδων τα οποία προέρχονται από λοιπές ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, οι οποίες δεν διαχωρίζονται λογιστικά.

* Υπολογισμό της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων (ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης) βάσει του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (wacc), ονομαστικό (nominal) προ-φόρων (pre tax), με την υιοθέτηση ενός «ιδεατού» συντελεστή δανειακής επιβάρυνσης (notional gearing ratio).

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για συνυπολογισμό (αφαίρεση) από το Απαιτούμενο Έσοδο του Διαχειριστή μεγεθών που προκύπτουν από ρήτρες μη έγκαιρης υλοποίησης μεγάλων έργων, αλλά και πρόβλεψη για συνυπολογισμό (αφαίρεση) από το Απαιτούμενο Έσοδο του Διαχειριστή ποσοστού επί των κερδών από Μη Ρυθμιζόμενες Υπηρεσίες, προς όφελος των Χρηστών του ΕΣΜΗΕ.

Επίσης προβλέπεται συνυπολογισμός παραμέτρων για την εφαρμογή επιπρόσθετων κινήτρων, όπως ενδεικτικά κίνητρα για τη διασφάλιση της αξιόπιστης, αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ, καθώς και της ευστάθειας αυτού, για μια περίοδο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")